Několik poznámek k jednání zastupitelstva 31.1.2018
Zúčastnil jsem se tohoto zasedání a mám z toho následující zážitky a poznatky.
Především musím ocenit existenci svobodné diskuse jak zastupitelů tak přítomných občanů. Několik zastupitelů však vůbec se k ničemu nevyjádřilo, což mě dost překvalpilo. Jako by zapomněli na část svého slibu „budu vykonávat svou funkci svědomitě, v zájmu obce a občanů“. Jednání zastupitelstva dává zastupitelům jedinečnou možnost přesvědčit občany, že tento slib plní. Vždyť zápisy z těchto jednán jsou k dispozici všem občanům Hrabové, kteří sledují webové stránky obce.
Pokud jde o připomínky občanů, některé šly „na tělo“ a byly velmi dobře promyšlené.
Zaujal mě návrh Honzy Dvořáka, aby se zastupitelstva konala každý měsíc. Bylo by to určitě prospěšné, ale většina zastupitelů to odmítla. Asi pro tuto „revoluční“ změnu ještě nenastala ta správná doba. Vše má svůj čas, i to se jednou uskuteční, ale pod tlakem občanů, ne pouze jednoho zastupitele.
Dále jsem zaregistroval zajímavou připomínku Šárky Tomisové, aby nebytové prostory na Šídlovci byly pronajímány především pro podnikatelské aktivity, prospěšné všem občanům. Výše nájmu přitom nemusí být rozhodujícím měřítkem. Zcela s tímto názorem souhlasím.
Také se zde okrajově diskutovalo o budoucnosti jižní části obce, kde nyní probíhá útlum průmyslové činnost uhelného prádla Dolu Paskov. S údivem konstatuji, že představitelé naši samosprávy a místní správy nemají potřebné informace o tomto území a nesnaží se o maximální využití všech možností v úpravách tohoto území, které nám dává nyní probíhající proces EIA. Což je velká chyba, protože se jedná o velmi perspektivní část Hrabové. Nyní náklady na tyto úpravy musí platit OKD, v budoucnu kdoví kdo.
Dále mě zaujala poznámka Jana Šebmery, aby se zastupitelé věnovali budoucímu využití budovy školky na ulici V. Hugo. Je to důležité téma, kterému je nutno věnovat pozornost.
Pochopitelně mě potěšily připomínky zastupitele Petany k problematice opravy propustku na ulici Ve Stromoví. Je to učebnicový příklad problematického utrácení veřejných peněz. Pokud o tom někdo pochybuje, mohu poskytnout konkrétní informace.
Za zmínku stojí i připomínka paní Lyčkové, která pochválila novoroční koncert v našem kostelíku, ale kritizovala nedostatečnou informovanost občanů o této akci.
Tyto akce mají ještě jeden význam. Potkávají í se zde občané z různých částí Hrabové a navazují neformální „sousedské“ styky. Ty mohou nakonec skončit i tím, že stále více občanů se bude zajímat o veřejné záležitostí. A to je (dle mého názoru) nejzávažnější problém současné Hrabové. Tedy celkový nezájem o samosprávu obce. A to s velmi závažnými budoucími důsledky, o kterých nechci spekulovat.
16.2.2018 V.S.