Navigace: Vladimír Slavík > Ostatní > 16.5.2017: Pátrání po rodném domku Viléma Závady

16.5.2017: Pátrání po rodném domku Viléma Závady

Pátrání po rodném domku Viléma Závady

Z ústního podání starší generace jsem věděl, že rodný domek Viléma Závady byl  v blízkosti dnešní Joštovy ulice. Předpokládal jsem, že se jedná a přízemní stavbu  podlouhlého tvaru se sedlovou střechou stojící nedaleko od Paskovské.  Tomu napovídala i fotografie rodného domku Viléma Závady, která  je v publikaci o V. Závadovi z r. 1975.

Abych si svou domněnku ověřil, zazvonil jsem v minulých dnech  na domovní zvonek uvedeného přízemního domku. A dozvěděl jsem se od  nynější majitelky paní Šárky Krejčí následující : O Vilému Závadovi nikdy neslyšena a je vyloučené, aby v minulosti jeho rodina tento domek vlastnila.

Nato jsem usedl k počítači a prostřednictvím katastru nemovitostí zjistil následující fakta:

Domek, o kterém jsem doposud předpokládal, že ze zde narodil  V. Závada, skutečně patří lidem, kteří nemají s touto osobností nic společného.

Ale jinak je tomu se sousední (dnes asi neobydlenou) vilkou č.p. 29 u Paskovské ulice. V katastru nemovitostí jsou jako vlastníci uvedeni  Kuča Karel, Kuča Petr, Kuča Jiří a Kučová Blanka. 

Pochopitelně je mi známo, že jde o potomky  sestry Viléma Závady. S Jiřím Kučou  jsem se dokonce znal, byl krátkou dobu po r. 1990 i členem místní skupiny ODS. Tato vilka podle vzhledu byla postavena někdy v letech 1930 -1935, Vilém Závada se zde tedy  nemohl narodit.

Po příslušné korespodenci  s ing. Janou Faicovou z našeho stavebního úřadu se tato záležitost vyjasnila. Původně ta tomto místě byl domek, odpovídající svými rozměry stavbě, které na fotografii v publikaci, kterou jsem již zmínil. Nově postavená vilka obdržela nedopatřením opět č.p. 29.

Takže, pokud by někdo pojal záměr umístit pamětní desku s textem: „Na těchto místech se narodil 22. května 1905 významný básník, spisovatel a překladatel Vilém Závada“ , pak jedině na domě s adresou Paskovská ulice 182/29.

Ještě jedna zajímavost. Na internetu lze dohledat, kdo v původním, nyní již neexistujícím  domku č.p. 29 bydlel v minulosti.  

V r. 1990 tři  rodiny, mimo prarodiče Viléma a jejich dětí (7 osob) ještě další 2 rodiny, celkem 12 lidí.

V r. 1910 opět tři rodiny,  dědeček a babička Viléma v jenom bytě, v dalším rodiče Viléma se třemi dětmi a ve třetím bytě rodina Josefa Skalky (3 osoby). Celkem 10 osob.

Asi tito naši předkové neměli snadný život. I to se určitě projevilo i na  světonázoru a básnické tvorbě Viléma Závady.

16. 5. 2017

© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma