Navigace: Vladimír Slavík > Ostatní > 17.6. 2025: Sobotní výlet

17.6. 2025: Sobotní výlet

Sobotní výlet

Využil jsem sobotního teplého počasí a vydal se na mém elektrickém invalidním vozíku na výlet do Hrabové. Jel jsem po mé oblíbené trase po příčnici (kolem koní), a pak po ulicích  K Pilíkům, Poplužní, Domovská.

První zastávka byla na východním konci Průsakového kanálu. Roste v něm rákos, vysoký téměř 2 m. Podle zdravých a silných rostlin jsem usoudil, že voda v tomto kanále obsahuje mnoho fosforu a dusíku. Tato voda se přečerpává do Pilíků, což neprospívá kvalitě vody v těchto nádržích a následně v potoku Ščučí.  Fosfor a dusík podporují růst řas a sinic, které mění vodu na zelenou břečku.

Další zastávka byla mezi ul. Na Hurtě a ul. Bělskou, v místě, kde na pozemku parc. č.  1302/6 mají vzniknout Mokřady II (viz usnesení RMOb č. 1289 z 17.2 2025). Dosud se zde nic neděje, v místě budoucího mokřadu roste tráva a náletové dřeviny.

Další zastávka byla na Poplužní ulici, v místech, kde v zimních měsících byly na severní straně vykáceny stromy, většinou duby, ohrožující elektrické dráty NN.  Podle usnesení RMOb  z února letošního roku se na tomto pozemku, dlouhém cca 100 m, mají vysadit sakury. Doposud se zde nic neděje, pří kácení stromů nebyly odstraněny kořeny, což může být v budoucnu problém.

Další zastávka byla u jedenácti habrů, které zde, dle informací paní Kluzové z ÚMOb, vysadilo město Ostrava, a to na místě, o kterém místní orgány tvrdily, že je zde výsadba stromů nemožná. Habrům zdejší prostředí vyhovuje, mají bohaté ovětvení, od výsadby v březnu vyrostly cca o 1 m. Jde o prostor mezi budovou Technických služeb a křižovatkou s ul. Bažanova.

Svou procházku jsem zakončil v restauraci Zvonírna, dal si pivo a vydal se na zpáteční cestu. Nemohl jsem se nezastavit u již dostavěných Mokřadů.  Od projížďky po dřevěných chodnících mne odradily vjezdy a výjezdy, vyplněné hrubým kamenivem. To by můj vozík nezvládl.

Úterý 17. června 2025        V.S.

© vladimirslavik.netstranky.cz - Web vytvořen a provozován prostřednictvím služby netstranky.cz