Několik poznámek k letošnímu rozpočtu Hrabové.
Jak jsem již oznámil, položím na zítřejší besedě panu starostovi otázku „Proč musíme platit v Hrabové z obecního rozpočtu tolik peněz na provoz našeho úřadu?“
Konkrétně pro rok 2018 se pro tyto účely v Hrabové plánuje 9285 tis. Kč, zatímco ve Staré Bělé pouze 4700 tis. Kč a v Polance nad Odrou 7613 tis. Kč.
Při podrobnějším rozboru zjistíme, že jednou z příčin vysokých výdajů na místní správu v Hrabové je vysoký počet úřednic na sociálním odboru, konkrétně pět. Ve srovnatelné Staré Bělé zvládají příslušnou agendu pouze dvě úřednice a v Polance dokonce jedna.
Nedávno jsem tuto záležitost konzultoval s paní Bollogovou a dozvěděl se, že v Hrabové, na rozdíl od jiných obvodů, máme velice solidně zajištěnou sociálně -právní ochranu dětí a vykonáváme tuto činnost i pro Novou Bělou. Věnují se tomu dvě úřednice a velká výhoda pro občany je v tom, že tito nemusí při řešení těchto záležitostí jezdit na magistrát.
Po přečtení této věty mě napadlo, že díky velmi dobrému dopravnímu spojení s Ostravou není tento argument příliš přesvědčivý. Dále mě také napadlo, proč vykonáváme tuto činnost i pro Novou Bělou? Proč právě Hrabová a ne Ostrava-Jih nebo Stará Bělá?
Ze závěrečného účtu za rok 2016 jsem se dozvěděl, že na sociálně-právní ochranu dětí jsme obdrželi příspěvek 817 165 Kč. Stačí na pokrytí všech nákladů na dvě úřednice? Včetně nákladů na zřízení potřebných kanceláří a na jejich provoz, na příslušné daňové odvody a třeba i na stravenky?
Stravenky jsou také dost zajímavou položkou . Náklady na ně Jsou zahrnuty v rozpočtu 2018 v položce „Nákup ostatních služeb“ v celkové výši 714 tis. Kč. Je to položka poměrně vysoká a byla by zajímavá její struktura.
Závěrem: Pochopitelně tato má dnešní úvaha není zcela přesná a mé závěry (pro nedostatek potřebných podkladů) mohou být zavádějící. Lepší předpoklady pro objektivní posouzení výše výdajů na místní správu má určitě náš finanční výbor. Mohl by pak vzniknout k tomuto tématu i článek pro Hrabovské listy a nepochybuji o tom, že by mezi čtenáři vzbudil velký zájem.
18. 1. 2018 V.S.