I senioři Hrabové se zajímají o okolní dění
Je mi 86 let, v Hrabové žiji od roku 1949 a stále se zajímám o dění v naší obci.
Hlavním zdrojem informací jsou pro mne Hrabovské listy a webové stránky MOb. Svým obsahem mne zklamal nový obecní facebook Tomáše Vojkůvky.
V současné době postrádám více informací o průběhu pandemie Covidu v naší obci. Jak na tom jsme? Hůř nebo lépe ve srovnání s okolními městskými obvody? Jak je na tom naše škola? Diskutovaným celostátním problémem je vysoký počet neočkovaných seniorů. Je tomu tak i v Hrabové? Očekával jsem, že se problematikou Covidu bude intenzivně zabývat naše zdravotní komise, ale nestalo se tak.
Hrabovské listy informují o zdravotnické problematice velmi často. V lednu vyšel článek „Vakcíny proti Covidu – pravda a mýty“, v březnu „Imunita a pohlaví“, v dubnu „Aktuální stav v moderní léčbě pandemie,“ v květnu „Alergická rýma“, v červnu článek „Ambulantní diagnostika a léčba Covidu -19“, srpnu „Cévní mozkové příhody“, v září „Hippokratova přísaha-mýty." Ze sedmi uvedených článků se Covidem zabývaly pouze tři. V dalších měsících se již Hrabovské listy této problematice nevěnovaly.
Chybí aktuální zprávy od zdejšího praktického lékaře. V květnových Hrabovských listech je informace, , že ordinace MUDr. Menšíka je zapojena do programu očkování proti Covidu, ale nejsou vakcíny. Od té doby nebyla zveřejněna o průběhu očkování žádná zpráva.
Nejde o zveřejňování statistických čísel, ty asi v rámci městských obvodů neexistují. Ale bylo by vhodné zveřejňovat více článků, vysvětlujících důležitost očkování a třeba i konkrétní popisy (pokud jsou) závažného průběhu nemoci u neočkovaných. Je až neuvěřitelné, kolik občanů pod vlivem různých desinformací odmítá očkování.
Bydlím v jižní části Hrabové a dlouhodobým zdejším problémem je neexistující kanalizace. Měla se již stavět, ale její realizace byla odsunuta. V podobné situaci jsou i některé další městské obvody. Příčina je v nedostatku peněz v městském rozpočtu. V Hrabové se má dostavba uskutečnit v letech 2024 - 2025. Tato informace je velmi důležitá. Majitelé cca 90 RD budou pak povinni se na kanalizaci napojit, a finanční náklad může být velmi vysoký. Vedení městského obvodu by mělo tuto záležitost průběžně sledovat a informovat o eventuálních změnách.
Musím se zmínit i o dopravě. Zdá se mi, že vlivem Prodloužené Mostní se výrazně na Paskovské ulici snížil počet těžkých kamionů. Naproti tomu roste počet osobních aut a Paskovská ulice se stala velmi nebezpečná pro cyklisty. Jako náhrada se nabízí místní komunikace K Pilíkům. V úseku od Bělské po restauraci Ve Dvoře však nemá vhodný povrch.
Nemohu se nezmínit o zdejším životním prostředí. Je téměř ideální. Čistý vzduch, žádný hluk, v okolí původní příroda. Tím míním blízkost Ostravice, rozsáhlé plochy luk, zdejší dvě koňské farmy, nedaleké Pilíky. Své kouzlo mají i bývalé hráze bývalých rybníků.
Co jsem se snažil svým čtenářům tímto článkem sdělit? Že bychom si měli vážit toho, co máme, ale snažit se všemožně o další zlepšení, mimo jiné i v oblasti informatiky.
19. 11. 2021 V.S.