Navigace: Vladimír Slavík > Ostatní > 18.11.2021: Seniory Hrabové zajímá okolní dění

18.11.2021: Seniory Hrabové zajímá okolní dění

I  senioři  Hrabové se zajímají o okolní dění

Je mi 86 let, v Hrabové žiji od roku 1949 a stále se zajímám o dění v naší obci.

Hlavním zdrojem  informací jsou pro mne Hrabovské listy a webové stránky MOb. Svým obsahem mne zklamal nový  obecní  facebook  Tomáše Vojkůvky.

V současné době postrádám více informací o průběhu pandemie Covidu  v naší obci. Jak na tom jsme? Hůř nebo lépe ve srovnání s okolními městskými obvody?    Jak je na tom naše škola?  Diskutovaným  celostátním problémem je  vysoký počet neočkovaných seniorů.  Je tomu tak i v Hrabové?  Očekával jsem, že se problematikou Covidu  bude intenzivně zabývat naše zdravotní komise, ale nestalo se tak.

Hrabovské listy  informují  o zdravotnické problematice velmi  často.  V lednu  vyšel článek „Vakcíny proti Covidu – pravda a mýty“,  v březnu „Imunita a pohlaví“, v dubnu „Aktuální stav v moderní  léčbě pandemie,“  v květnu „Alergická rýma“,  v  červnu  článek „Ambulantní diagnostika a léčba Covidu -19“, srpnu „Cévní mozkové příhody“, v září „Hippokratova přísaha-mýty." Ze sedmi uvedených článků se Covidem zabývaly pouze tři.  V dalších měsících se již Hrabovské listy této problematice nevěnovaly.

Chybí  aktuální zprávy od zdejšího  praktického lékaře. V květnových Hrabovských listech je informace, , že ordinace MUDr. Menšíka je  zapojena  do programu očkování proti Covidu, ale nejsou vakcíny.  Od té doby nebyla zveřejněna  o průběhu očkování žádná zpráva.

Nejde o zveřejňování statistických čísel, ty asi  v rámci městských obvodů neexistují.  Ale bylo by  vhodné zveřejňovat  více článků, vysvětlujících důležitost očkování a třeba i konkrétní popisy  (pokud jsou) závažného průběhu nemoci u neočkovaných.  Je až neuvěřitelné, kolik občanů pod vlivem různých desinformací  odmítá očkování.

Bydlím v jižní části Hrabové a dlouhodobým  zdejším problémem je neexistující kanalizace. Měla se již stavět, ale její realizace byla odsunuta.  V podobné situaci jsou i některé  další  městské obvody.  Příčina je v nedostatku peněz v městském rozpočtu.  V Hrabové se má dostavba uskutečnit v letech 2024 - 2025. Tato informace je velmi důležitá. Majitelé cca 90  RD budou pak povinni  se na kanalizaci napojit, a  finanční náklad může být  velmi vysoký. Vedení městského obvodu by mělo tuto záležitost průběžně sledovat a informovat o eventuálních změnách.

Musím se zmínit i o  dopravě.  Zdá se mi, že vlivem Prodloužené Mostní  se výrazně  na Paskovské ulici snížil počet  těžkých kamionů.  Naproti tomu roste počet osobních aut a Paskovská ulice se stala velmi nebezpečná  pro cyklisty. Jako náhrada se nabízí  místní komunikace K Pilíkům. V úseku od Bělské po restauraci Ve Dvoře však nemá vhodný povrch.

Nemohu se nezmínit o zdejším životním prostředí.  Je téměř ideální. Čistý vzduch, žádný hluk, v  okolí  původní příroda. Tím míním blízkost Ostravice, rozsáhlé plochy luk, zdejší dvě koňské farmy, nedaleké Pilíky.  Své kouzlo mají i bývalé hráze bývalých rybníků.

Co jsem se snažil  svým čtenářům tímto článkem sdělit? Že bychom si měli vážit toho, co máme, ale snažit  se všemožně o další zlepšení, mimo jiné i v oblasti informatiky.

19. 11. 2021     V.S.

© vladimirslavik.netstranky.cz - Web vytvořen a provozován prostřednictvím služby netstranky.cz