Webové stránky Hrabové 2
Nejprve se pokusím vysvětlit, proč „jako laik bez vzdělání a praxe“ si dovoluji „kecat“ do webových stránek městského obvodu. Je to jednoduché, často je navštěvuji a mám zájem, aby obsahovaly maximum přehledně uspořádaných informací. Náklady na tvorbu těchto stránek jsou placeny z veřejných peněz, tedy částečně i z mých, jsem tedy do jisté míry jejich spolumajitelem. To mně opravňuje, že do toho kecám, i když jsem pouhý laik bez vzdělání a praxe.
Začnu záložkou Zastupitelstvo, Rada. Máme zde 5 následujících kapitol: 1. Rozpočet, 2. Seznam organizací řízených MOb, 3. Usnesení rady, 4. Zápisy zastupitelstva a za 5. Zápisy komisí.
Kapitola č. 1. Rozpočet: Vhodnější by bylo rozdělit tuto kapitolu na dvě, a sice na Rozpočty a na Závěrečné účty. Vždyť jde o dvě zcela rozdílné záležitosti a usnadní se tím orientace čtenáře.
Kapitola č. 2. Seznam organizací, zřízených MOB: Základní škola: Působní divně, když v prvém řádku této informace je uvedeno: Ředitelka školy - Mgr. Radek Pollo (snad ředitel?) O všem ostatním informují precizně a podrobně příslušné webové stránky školy. Další organizací je MŠ Klubíčko. Opět perfektní prezentace o všem potřebném na webových stránkách MŠ.
Kapitola č. 3. Usnesení rady. Jsou zveřejňovány pravidelně a obsahují vše důležité, o čem jednala rada. Jsou k dispozici veřejnosti od r. 2010 a umožňují si vytvořit představu, co bylo pro radu městského obvodu v jednotlivých obdobích prioritní a jaká usnesení byla přijímána. Škoda, že nejsou uváděny detaily, třeba jak jednotliví radní hlasovali. Bylo by to vodítko pro voliče, koho příště volit nebo nevolit.
Kapitola č. 4. Zápis zastupitelstva. Drobná chybička, lepší by bylo Zápisy zastupitelstva v množném čísle. Každý, kdo je sleduje, musí ocenit úplnost a objektivitu těchto zápisů. Zveřejňování zápisů ze zastupitelstva není ze zákona povinné a většina městských obvodů je na webových stránkách neuvádí. Je to výdobytek hrabovjanů z posledních let a doufejme, že se v tom bude pokračovat.
Kapitola č. 5. Zápisy komisí. Opět výdobytek posledních let, dříve zveřejňování těchto zápisů nepokládali zastupitelé za potřebné. Podle zápisů lze alespoň částečně soudit na aktivitu komisí i jednotlivých jejich členů. Což může být pro občany důležité při rozhodování v době voleb, komu dají svůj hlas. Bohužel prozatím neexistují žádná závazná pravidla o pořizování těchto zápisů, takže některé komise je zveřejňují pravidelně, jiné nepravidelně a některé vůbec. Třeba komise pro občanské záležitosti, pro děti a mládež a komise povodňová.
Závěr: Tato záložka s názvem Zastupitelstvo, Rada až na uvedené připomínky plní dobře svou funkci v informování občanů o činnosti orgánů samosprávy. Ještě zde chybí zápisy z finančního a kontrolního výboru, které jsou na webových stránkách zcela jinde, i když jde evidentně o záležitost zastupitelstva.
Velmi bych uvítal připomínky k mému textu všech těch, kteří se zajímají o o tuto problematiku. Doufám, že případným diskutérům nebude vadit skutečnost, že mé webové stránky jsou zdarma na webhostingu a nemám v této oblasti žádné vzdělání ani praxi. Cituji výhrady pana Orkáče k mému včerejšímu článku, které jsem si přečetl na Hrabova.info. Přiznám se, že jsem z jeho textu příliš nepochopil, co měl autor vlastně na mysli a co mi vyčítá. Skutečně mám někdy pocit, že nechápu způsob uvažování některých příslušníků mladší generace. Příkladně: jaká je souvislost mezi debatou o webových stránkách Hrabové a mým „neseriózním hostingem webových stránek zdarma, přístupným pod jednoduchým jménem a heslem?“
Má adresa je vladslavik@seznam.cz, zveřejním na mém „neseriózním webu“ všechny zaslané materiály.
19. 3. 2017 V.S.