Navigace: Vladimír Slavík > Ostatní > 22.1.2018: Dopis předsedovi letopisecké komise

22.1.2018: Dopis předsedovi letopisecké komise

Dopis novému předsedovi letopisecké komise.

Velmi jsem uvítal nedávnou změnu na postu předsedy letopisecké komise. Možná se od Vás konečně dozvím, proč se v Hrabové  přistupuje tak benevolentně  k platnému zákonu o kronikách obcí a tento se již mnoho let porušuje.

Pane předsedo, prosím o odpověď na následující otázky:

1. Zápisy do kroniky se mají provádět nejméně jednou za kalendářní rok. Prozatím se tak neděje. Podle mých informací ještě není proveden zápis za rok 2014. A to je již leden 2016. Proč tomu tak je a kdy bude sjednána náprava?

2. V zákoně se píše, že o obsahu zápisu rozhoduje obec. Dle mého výkladu to je zastupitelstvo. Prozatím se tak  neděje. Jaký je výklad letopisecké komise?

3. V zákoně se píše, že občané mají právo nahlížet do kroniky a mohou dokonce navrhnout doplnění nebo opravu zápisu. Jak mohou občané Hrabové prakticky toto právo uplatňovat?

4. Důležitou osobou při vedení kroniky je kronikář. Našeho kronikáře nikdo nezná, nezúčastňuje se veřejného a politického života, nechodí na zastupitelstva, nepublikuje v Hrabovských listech, údajně se převážně zdržuje v Rožnově. Co může o Hrabové vědět? Přitom jsou v Hrabové občané, kteří se intenzivně zajímají jak o minulost tak o přítomnost naší obce. Konkrétně pánové Martin Slepička a Milan Slíva. Není čas vypsat na toto místo veřejný konkurs?

5. Některé obce (konkrétně Štramberk) zveřejňují své kroniky na svých webových stránkách. Má to letopisecká komise také  ve svých plánech?

Jak možná víte, věnuji se dlouhodobě záležitosem, mající souvislost s kronikami a kronikářstvím. Na webu Hrabova.info zveřejňujeme společně s Radkem Orkáčem nejstarší kroniku Hrabové, na webu Hrabovské noviny jsem vloni zveřejnil kroniku č. II. Určitou historickou hodnotu má i publikace o 2. světové válce, na které jsem spolupracoval. Uvádím tato fakta proto, abych prokázal svůj upřímný zájem o kronikářství a zdůvodnil i motiv a potřebu, která mě vedla k napsání tohoto dopisu.

Věřím v brzkou odpověď.

S pozdravem Vladimír Slavík.

Hrabová, 22. 1. 2016.

© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma