Navigace: Vladimír Slavík > Ostatní > 24.4.2018: Mostek sirotek stále čeká na opravu

24.4.2018: Mostek sirotek stále čeká na opravu

Mostek sirotek - stále čeká na opravu

Jsem si vědom, že tato záležitost je zcela na okraji zájmu naší radnice. Ale je klasickým případem  byrokratických postupů jak příslušných úředníků tak i zastupitelů.

Tento mostek přes Ščucí, který navazuje na lesní cestu parc.č. 2544/1 je již několik let v havarijním stavu. Oba podpěrné pilíře jsou podemlety, není zde zábradlí a jezdí po něm motorová vozidla rybářů směrem od Místecké ulice na vodní nádrže Pilíky. Rovněž tak jezdci na koních z blízkých farem, cyklisté i chodci. Není proto vyloučena i možnost úrazu.

Zaslal jsem proto v prosinci 2017 dotaz na MOb Hrabová, zda se v roce 2018 počítá s opravou tohoto mostku. Dozvěděl jsem se, že tento mostek není v majetku zdejšího městského obvodu.

Další události měly následující časový postup:

Leden 2018: Protože mostek je na rozhraní mezi Hrabovou a Novou Bělou, poslal jsem dotaz v záležitosti vlastnictví mostku starostovi  Nové Bělé. Odpověděl, že mostek se nachází na katastru Hrabové.  Dále sdělil, že v  této záležitosti se uskutečnila schůzka, na které starosta Hrabové přislíbil, že do spravení mostku tam nechá umístit značku zákaz vjezdu  a vyzve správce toku k nápravě.

Leden 2018: Požádal jsem správce toku (Povodí Odry) o vyjádření k vlastnictví mostku. Odpověděli, že mostek není veden v evidenci jejich  majetku.

Březen 2018: Záležitost mostku se řešila i při prohlídce areálu Pilíky, kterou pořádal Klub přátel Hrabové dne 29. března. Přítomni byli také radní ing. Rundt a předseda stavební, dopravní a ekologické komise zastupitel ing. Dvořák. Mostek nebyl opatřen žádnou dopravní značkou se zákazem vjezdu motorových vozidel. Všichni přítomni se přesvědčili o havarijním stavu mostku.

Duben 2018: Zaslal jsem dotaz ve věci mostku na majetkový odbor Magistrátu města Ostravy. Dozvěděl jsem se, že mostek není v majetku ani SMO ani MOb Hrabová. Vlastníky jsou fyzické osoby a mám se obrátit se svým dotazem na tyto.  Tento mostek  se má v budoucnu  rekonstruovat, a to při rozšiřování koryta Ščučí.

Duben 2018: Poslední institucí, která by mohla vznést do této záležitostí jasno, byl odbor dopravy MMO. Vždyť  tento mostek je součásti  veřejně přístupné komunikace z Místecké ulice do prostor Pilíků. Odpověděli mi, odpor dopravy nemá tento majetek ve své správě a předmětný mostek se nachází  na pozemku ve vlastnictví fyzických osob.

A nakonec to nejdůležitější. Názor, že uvedený mostek je ve vlastnictví mnoha fyzických osob ( a proto prý jeho oprava je prakticky nemožná) zastává náš stavební odbor. Údajně mostek  stojí na pozemku parc.č. 473/2  o výměře 53 m/2.

Ani při opakované a velmi podrobné prohlídce příslušných údajů v katastru nemovitostí jsem nenašel žádnou souvislost mezi mostkem a tímto pozemkem. Nechápu, proč v tomto případě nepožádal náš stavební  odbor o nové  geometrické zaměření  tohoto propustku a o vyjasnění této záležitosti. Zdá se mi nelogické, že by tento mostek byl ve vlastnictví devatnácti fyzických osob. Proč by tito  občané měli  potřebu vlastnit mostek a ještě k tomu nést zodpovědnost za jeho fyzický stav, za revize a opravy? A i když snad ano,  již dávno se tento stav měl napravit a vlastnictví tohoto pozemku  přenést na  SMO.

Nejvíce mi na této záležitosti vadí, že naprosto nečinné jsou v této záležitosti  orgány samosprávy, (konkrétně starosta, radní a příslušná komise).

A proč této poměrně marginální záležitosti věnuji tak nepřiměřenou pozornost?  Protože ten, kdo není schopen operativně a efektivně řešit maličkosti, nemůže mít úspěch u projektů daleko složitějších. To je fakt, o kterém  nelze pochybovat.

24.4.2018    V.S.

© vladimirslavik.netstranky.cz - Web vytvořen a provozován prostřednictvím služby netstranky.cz