Navigace: Vladimír Slavík > Ostatní > 25.12. 2025: Můj pohled na minulost obcí

25.12. 2025: Můj pohled na minulost obcí

Můj pohled na minulost obcí

Naši předci žili v úplném jiném světě. Významný byl na příklad pojem „domovské právo“ a „domovská obec“.  Tento institut byl do právního řádu v zemích rakouské monarchie zaveden v roce 1849 v souvislosti se zavedením obecní samosprávy, zůstal v platnosti za 1. republiky, a zrušen byl až k 1. lednu 1949. Zaručoval právo občana na pobyt v konkrétní obci, na sociální zabezpečení v případě hmotné nouze. Díky tomuto opatření neexistovali v uvedeném období „bezdomovci“. Pokud se vyskytli, byli posíláni „šupem“ do domovské obce, která měla povinnost řešit jejich sociální a bytové problémy.

Další „moudrost“ našich předků: na finanční potřeby obce přispíval nejen stát, ale i místní movití občané, v tehdejší době na vesnicích úspěšní sedláci. Ti se snažili zaujmout významná místa v místní samosprávě, aby si „pohlídali“, jak bude s jejich penězi naloženo.

Při volbách do tehdejších zastupitelstev obcí měly velký význam politické stany. V případě Hrabové především strana agrární (zástupci zemědělců) a sociální demokraté (zástupci dělnické třídy).  Do zastupitelstva byli delegováni ti nejschopnější jejich členové.

Tehdejší politické strany měly významné množství členů platících členské příspěvky a ovlivňujících činnost a politiku těchto stran. Pokud se některý ze zastupitelů neosvědčil, byl nahrazen schopnějším.

Závěrečná poznámka: Současný systém voleb do zastupitelstev obcí velice trpí tím, že po sametové revoluci v roce 1989 se zásadním způsobem změnily priority schopných a vzdělaných občanů. Ti se věnují soukromému podnikání, cestování, výchově dětí, a svým koníčkům. O funkce ve veřejné správě obcí nemají zájem. Uvolněný prostor obsadili lidé, toužící po moci a využívající různé výhody, související s funkcí zastupitele a s členstvím v orgánech zastupitelstva. A to s tichým souhlasem veřejnosti.

Čtvrtek 25. prosince 2025          V.S.

© vladimirslavik.netstranky.cz - Web vytvořen a provozován prostřednictvím služby netstranky.cz