Systém práce našich radních
Téměř na každém jednání zastupitelstva se vyskytují připomínky zastupitelů a občanů k místním komunikacím. Není se co divit, cesty a chodníky se používají denně a jejich stav není nikomu lhostejný. Bláto, kaluže, a různé nerovnost povrchu vozovek a chodníků nepřispívají k dobré náladě občanů, ať již chodců nebo řidičů aut.
Nelze nevidět, že v minulých letech byla místním komunikacím ze strany samosprávy věnována velká pozornost. Většina z nich byla opravena a opatřena chodníky. Bylo na to vynaloženo z obecní pokladny mnoho peněz. Ve srovnání s ostatními městskými obvody jsme na tom velmi dobře, ale je stále co zlepšovat.
Připomínky jsou převážně k nepříliš frekventovaným komunikacím, příkladně kolem garáží v okolí Šídlovce, k cestě U Řeky , k cestě K Pilíkům, k přístupovým komunikacím k těmto vodním nádržím, k ulici K Nadjezdu a k některým dalším.
Na posledním jednání zastupitelstva dne 28. 4. 2021 zastupitel MUDr. Gromnica poznamenal, že dle jeho názoru je v Hrabové mnoho poničených komunikací. Starosta oznámil, že rada uložila komisi výstavby, dopravy a ekologie, aby sestavila pořadí jejich oprav. Ing. Orkáč požadoval sdělit konkrétní datum těchto oprav. Na to reagoval radní Dolejška, že jakmile uložený úkol komise výstavby, dopravy a ekologie splní, tak to rada ihned projedná.
Snažil jsem se získat podrobnosti o tomto úkolu, uloženému komisi VDE, kterou vede Ing. Skalský. Jsou v ní i dva odborníci, kteří by s tímto úkolem uměli poradit. Myslím tím pana Martina Krejčíčka a Ing. Dvořáka.
Konečně by vznikla pasportizace místních komunikací včetně technického popisu s určením pořadí oprav!
Prostudoval jsem zápisy z minulých jednání rady, ale žádné usnesení s tímto obsahem jsem nenašel. Žádná zmínka o pasportizaci MK není ani v zápisech z jednání komise VDE.
Předpokládal jsem, že tato záležitost bude na programu jednání rady, které proběhlo 12. 5. 2021. Ale nestalo se tak. Probírala se žádost 1. Bruslařského klubu o výpůjčku části pozemku, objednávka stravenek pro úředníky, změna OZV o poplatcích za užití veřejného prostranství, stavební úpravy v bytě na ul. V, Huga, zrušení zakázky na nákup traktoru a podobné záležitosti operativního charakteru. Úkol pro komisi VDE na vytvoření pasportu MK na území MOb Hrabová uložen nebyl.
Co si má občan o tomto systému práce našich radních pomyslet? Asi nic dobrého. Na zasedáních se řeší pouze operativa a na skutečné dlouhodobé problémy obvodu již nezbude čas. Zlepšení nepřinesla ani tzv. dělba práce mezi radními. Dopravní problematiku včetně stavu místních komunikací má „na starosti“ radní Dolejška, ale příliš se k ní nehlásí.
26. 5. 2021 V.S.