Navigace: Vladimír Slavík > Ostatní > 27.6.2017: Má korespondence s PhDr. Tomášem Baletkou

27.6.2017: Má korespondence s PhDr. Tomášem Baletkou

Má korespodence s PhDr. Tomášem Baletkou.

Uvedeného historika jsem oslovil  4. 5. na doporučení  kronikáře města Ostravy  Dalibora Janiše ve věci „rodného listu“ Hrabové.  Dr. Baletka 19. 5. odpověděl takto: „Napíšu Vám podrobné zdůvodnění, proč rok 1267 ano, ale někdy v průběhu příštího týdne. Tento týden jsem víceméně stále na cestách“.

Protože se nic nedělo, poslal jsem 31. 5. zdvořilou urgenci. Odpověděl téhož dne takto:

Moc se omlouvám, ale mám teď spoustu práce, takže dnes Vám určitě odpovědět nestihnu.

On ten rok 1297 je samozřejmě správně, jedná se nepochybně o Hrabovou, ale v r. 1267 se rovněž vzpomíná Hrabová, o tom není nejmenší pochyby. Sám jsem o té zapeklité otázce pojednal v r. 1997. Studie nese název „Na třetí pak straně Proskovice  a Hrabová, konec jednoho mýtu a nový pohled na stav severovýchodní Moravy ve 13. století“. Viz Vlastivědný sborník okresu Nový Jičín: Okresní vlastivědné muzeum v Novém Jičíně, 1997, roč.51, s. 4-15. Dále pak Dalibor Janiš „Hrad a město Rožnov v časech středověku.“ /Rožnovské malé tisky/. Rožnov pod Radhoštěm 2011. Dále Dalibor Janiš  „Rozsah újezdu Franka z Hüskeswagenu a statky olomouckého biskupství na severovýchodní Moravě“.Brno: Moravské zemské muzeum 2008, s. 195-203.

Od té doby se pan dr. Baletka neozval a již jsem nepokládal za vhodné ho dále urgovat. Pravděpodobně svým dopisem z 31. 5.  naznačil,  že odpověď na mou otázku naleznu v  uvedených pramenech. Kdybych byl mladší, tak navštívím Nový Jičín a Rožnov a uvedené materiály si prostuduji. A také bych navštívil  pana dr. Baletku a pana dr. Juřicu. Pak bych měl pravděpodobně dostatek argumentů k další diskusi o „rodném listu“ Hrabové.

Takže tato záležitost bude pravděpodobně nadále otevřená. Snad se to vyjasní až po přednášce Mgr. Dalibora Janiše 1. září. Škoda, že nebude přítomen i dr. Baletka. 

27. 6. 2017   V.S.

© vladimirslavik.netstranky.cz - Web vytvořen a provozován prostřednictvím služby netstranky.cz