Má Hrabová kronikáře?
V článku v červencovém čísle Hrabovských listů informuje Markéta Orkáčová, členka letopisecké komise o kronikách, které jsou v Hrabové vedeny již od r. 1922.
Vzhledem k tomu, kolik veřejných prostředků se každoročně do této činnsti vkládá (kronikáře je nutno platit), zdá se mi, že výsledky této práce nejsou v Hrabové dostatečně využívány a občané nejsou o obsahu kronikářských zápisů prakticky vůbec informováni. Ku příkladu výzvou v Hrabovských listech nebo na webových stránkách, že byl dokončen zápis za uplynulý rok a zájemci si jej mohou přijít přečíst a případně požádat o doplnění nebo změnu textu.
Pročítáme –li místní časopisy okolních obcí zjišťujeme, jak často místní kronikáři přispívají do těchto periodik zůznými zajímavostmi z historie i současnosti. Zvášť příhodný byl k tomu letošní rok, rok významného jubilea ukončení 2. sv. války. Náš kronikář, jak obvykle, mlčel. Ve Vratimovském zpravodaji dokonce již delší dobu vychází zdejší Pamětní kniha na pokračování.
A v Hrabové? Zde ani někteří zastupitelé nevědí, kdo je u nás kronikářem. O našem kronikáři Jaroslavu Michalkovičovi jsem nalezl článek v Hrabovských listech z ledna 2009, kdy na otázky redaktora pana Lumíra Kosely odpovídá takto: „Přijal jsem nabídku starosty, abych ze zjištěných podkladů vytvářel potřebný celek, který ve spolupráci s paní Irenou Polanskou dáváme do konečné formy“. A dále: „Já osobně jsem pževzal starost také o kroniku v Čeladné, kde jsme s manželkou upravili chatu po rodičích k rodinnému bydlení. Pravidelně tak křižuji mezi Beskydami a Ostravou, ale pokud mi zdraví slouží, proč ne“.
Bohužel, jejikož pan kronikář žije většinu času mimo Hrabovou, nemá možnost se seznamovat se skutečnými problémy městského obvodu, docházet na jednání zastupitelstva a zúčastňovat se veřejného života městského obvodu. A tak píše kroniku podle „zjištěných podkladů“. Předseda letopisecké komise, pan starosta, si ohlídá, aby v zápisech bylo pouze to, co uzná za vhodné. O objektivitě těchto zápisů, krasopisně a ručně zapisovaných do kroniky Markétou Orkáčovou, lze úspěšně pochybovat. Na aktuálnosti a objektivitě zápisů nepřidá ani skutečnost, že jsou prováděny s více jak ročním zpožděním.
Přitom v Hrabové jsou zde bydlící občané, kteří mají zájem o věci veřejné a ještě k tomu navíc mají i potřebné odborné vzdělání. Napadá mě příkladně Martin Slepička, student Ostravské univerzity, obor historie. Do případného konkurzu by se jistě přihlásili i další občané s potřebnou kvalifikaci a skutečným zájmem o tuto činnost. Ale panu starostovi a Radě zřejmě vyhovuje jako kronikář pan Michalkovič.
Vážení zastupitelé, nebylo by na čase s tím něco udělat?
28.7.2015 V.S.