Doba hájení.
Ano, nový starosta a nový tajemník mají nárok na svých 100 dnů hájení. S tím musí souhlasit všichni rozumní občané. Hájené osoby by neměly býti obtěžovány různými problémy, které mohou počkat.
Ale to neznamená, že se musí zastavit činnost všech orgánů samosprávy. V lednu nevyšly Hrabovské listy. Zodpovídá za to redaktor a redakční rada. Asi to má své důvody, možná se připravují změny, které čtenáře příjemně překvapí a jsou příčinou zpoždění. I v tomto případě by bylo vhodné na webových stránkách obce nebo prostřednictvím Hrabova.info zveřejnit příkladně tento text: „Vážení čtenáři Hrabovských listů, z technických důvodů se vydání našeho časopisu opozdí cca o 14 dnů. Děkujeme za pochopení“. Občané by tuto omluvu a informaci určitě ocenili.
Stejně tak může nerušeně pokračovat ve své činnosti ( a zřejmě pokračuje) Rada, její komise (včetně redakční) a výbory zastupitelstva . Proč by nebylo možné se vyjadřovat k činnosti těchto orgánů a žádat různé informace? Co mají společného se starostou a tajemníkem?
Mě by na příklad zajímalo, jak se daří řešit perzonální problémy na ÚMOb (viz nedávné vyjádření starosty na stránkách MS deník.cz. Ale jsem trpělivý, počkám si na oficiální sdělení. Stejně tak, jak a kdy se změní webové stránky Hrabové nebo kdy bude beseda s občany o Prodloužené Mostní. Kdybych s těmito problémy nyní obtěžoval starostu a tajemníka, porušil bych zásady hájení, a proto tak nečiním.
Podle mě „hájení“ spočívá v tom, že příslušné osoby nebudou zbytečně obtěžovány a zdržovány různými dotazy, telefonáty a návštěvami. Aby se mohly v klidu seznámit s obrovským nožstvím různých písemných podkladů a dalších materiálů, které musí nutně prostudovat. Aby byli, jak se říká „v obraze“ a aby jejich budoucí rozhodování bylo pokud možno bezchybné a sloužilo zájmům našich občanů.
5. 2. 2016 V.S.