Navigace: Vladimír Slavík > Ostatní > 7.8. 2022: SNK Hrabované v období 2018 - 2022

7.8. 2022: SNK Hrabované v období 2018 - 2022

 SNK Hrabované v období  2018 - 2022

 Toto Sdružení nezávislých kandidátů reprezentuje v současném zastupitelstvu  Ing. Radomír Orkáč (věk 39 let), Milan Slíva (věk 52 let) a Ing. jiří Skalský (věk 60 let).

Od roku 2020 je častým  předmětem kritiky především Ing. Orkáč, a to se strany nynější koalice, ke které se připojil i MUDr. Gromnica. Pokud jde o ostatní občany, tak Ing. Orkáč  je „trnem v oku“ manželů  Poláčkových a  Mgr. Gromnice mladšího. Další občané Hrabové s Ing. Orkáčem problém nemají.

Čím s tuto kritiku  tito tři Hrabované  vysloužili? Tím, že se snaží důsledně a nekompromisně  plnit  svůj slib zastupitele.

 Nyní poněkud odbočím . Těch  40 let totality se podepsalo na myšlení většiny občanů.  Naučili se „držet hubu a krok“.  A to nejen v běžném životě, ale i v tehdejších orgánech tzv. lidosprávy.  Tyto „návyky“  v Hrabové  nezanikly ani po sametové revoluci.  Až  do roku 2018 ve zdejším zastupitelstvu byly návrhy na usnesení  schvalovány  většinou jednohlasně.  Kritické připomínky se vyskytovaly jen výjimečně.

Příchodem Hrabovanů v roce 2018  se vše změnilo, na zastupitelstvech se diskutuje, a ne každý návrh je schválen. Určitě je to žádoucí, těch pět nynějších  radních (Trávníček, Kopitzová, Dolejška, Kelnarová,  Balušek)  nemá „patent na rozum“.

Je faktem, že zastupitelé SNK Hrabované  (a zejména Ing. Radomír Orkáč) si  nepočínají vždy  promyšleně a takticky. Mnohé jeho připomínky nepatří  na jednání zastupitelstva, ale na jednání  výborů a komisí. Ale není to v rozporu s Jednacím řádem zastupitelstva.

Je faktem, že  konverzace s Ing. Radomírem  Orkáčem je velmi složitá. Prosazuje své názory přímočaře a jeho  úhlavním nepřítelem se stane každý, kdo vznese  jakékoliv námitky.  Ale přes tyto konverzační komplikace  je působení tohoto zastupitele ve veřejném prostoru Hrabové přínosem, a to významným. Kéž bychom  měli v Hrabové více těchto osobností!

Za neopodstatněné  stále považuji  některé připomínky  Ing. Orkáče v záležitosti  financování stavby nové školky. Určitě se zde dopustilo vedení Hrabové několika chyb, ale ty nebyly podstatné, a hlavně, nebyly úmyslné. Byl by zázrak, kdyby se nestaly.  Ing. Orkáč je neúnosně (a zbytečně) zveličil. Tímto  si vysloužil dokonce pověst „odpůrce“ stavby nové školky, což je nesmysl.

Ing. Radomíra  Orkáče si velice vážím pro jeho  aktivity ve veřejném životě  a za důslednost  při poukazování  na různé  chyby v činnosti  zdejší  veřejné správy.  Ve velké většině jsou jeho připomínky opodstatněné.   Ale neumím si ho představit jako starostu Hrabové. Ostatně, ani o tento post neusiluje.

Současné vedení Hrabové se před občany  Hrabové   až neúnosně „chlubí“, že byla postavena školka a  Kulturní dům.  Je tomu tak, ale zanedbalo se mnoho jiných oblastí..

Vyčítám  zastupitelstvu ( a tím i zastupitelům  SNK Hrabované), že v tomto volebním období  nevěnovali větší pozornost modernizaci a revitalizaci sídliště Šídlovec, přeměně Pilíků na rekreační oblast, cyklostezce Šídlovec  - Statek,  odlehčovacímu  kanálu Ščučí, chodníku podél ulice U Řeky, rozšíření lesní plochy a výsadby jednotlivých stromů, řešení hlučnosti v blízkosti Místecké ulice,  smysluplnému využití objektů po bývalých školkách, přípravám výstavby  sportovní haly atd.

Realizace pouhých tří  větších akcí (školka,  sál pro kulturní potřeby, oprava ulice Dubraviova)  je podle mého názoru  málo.  Ale to již nelze změnit.  Ostatně, brzy zahájí svou činnost nové zastupitelstvo, které mnou uvedené „resty“ určitě bude řešit. Uvidíme, jak úspěně.

7. 8. 2022   V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma