Navigace: Vladimír Slavík > Ostatní > 7.8. 2024: Hrabovský hřbitov

7.8. 2024: Hrabovský hřbitov

Návštěva hřbitova

Hřbitov navštěvuji poměrně často, při čtení některých jmen na pomnících si zavzpomínám na již nežijící spolužáky a kamarády. Cílem mých návštěv je však hrob příbuzných.

Náš hrob je v předposlední uličce na levé straně nedaleko hrobu hrabovského hrdiny Ladislava Čermáka.

V letošním roce se povrch některých uliček, včetně té naší, opravoval. Nepříliš rovný travnatý povrch se srovnal, zahloubily se betonové pražce s protiskluzovou úpravou o rozměrech cca 700 x 300 x 40 mm a prostor mezi pražci se zaplnil zeminou. Práci prováděla firma Substav Invest s.r.o., se sídlem v Brušperku.

Při návštěvě hřbitova v červenci jsem si všiml, že nášlapné pražce jsou osazovány cca o 2 cm nad okolním terénem. Vhodnější by bylo, aby pražce i prostor mezi nimi tvořily rovinu. Tázal jsem se pracovníka zhotovitele na důvody, a dozvěděl se, že je to v souladu s technickou dokumentací.

Poslal jsem proto na adresu zhotovitele e-mail s připomínkou, že by se mělo povrch pražců srovnat s okolním terénem. Odpověď jsem nedostal.

Hřbitov jsem naposled navštívil v úterý 6. srpna. Úprava chodníků již byla ukončena, zaměstnanci zhotovitele dokončovali odvoz přebytečné hlíny, která byla po dobu stavby deponována nedaleko vchodu na hřbitov.

Najel jsem se svým elektrickým invalidním vozíkem na nový chodník, a po několika metrech můj pokus navštívit hrob příbuzných skončil nezdarem. Přední kolečka se zabořila do hlíny a nezvládla výjezd na následující betonový  šlapák přesto, že tento byl v rovině se svým okolím.  Ale nemyslím si, že je tento stav trvalý. Jakmile zasetá tráva vzklíčí a povyroste, zpevní se prostor mezi pražci a chodník bude i pro mne sjízdný. A když se tak nestane, nic s tím nenadělám. Hlavně, že chodníky budou schůdné pro ostatní návštěvníky hřbitova.

Neodpustím si následující závěrečnou poznámku: Nejsem žádný estét, ale takto upravené chodníky mi připomněly železniční trať, ze které byly odstraněny kolejnice, a zůstaly jen pražce. Více by se mi líbily travnaté chodníky, ale rovné, bez hrbů a propadlin.

Středa 7. srpna 2024       V.S.

© vladimirslavik.netstranky.cz - Web vytvořen a provozován prostřednictvím služby netstranky.cz