Ostravská radnice
Po přečtení posledního čísla městského časopisu „Ostravská radnice“ mě napodlo, že zde existuje mediální prostor, kterého by bylo možno využit i ke většímu zviditelnění našeho městského obvodu. Stále platí, že o kom se nemluví, jakoby neexistoval.
A jsem přesvědšen, že bychom mohli nabídnout širokému okruhu čtenářům tohoto měsíčníku mnoho zajímavého jak z historie Hrabové tak i z její současnosti.
Z dřívějších dob mě napadají následující témata: Rybnikářství v Hrabové, Minulost a současnost dřevěného kostelíka, Minulost a současnost sídliště Šídlovec, Hrabová kdysi a dnes, Smrt strážmistra Františka Janhuby, Tragický příběh mladého hrdiny Vladislava Čermáka v r. 1945, Básník Vilém Závada a Hrabová, Historie tramvajové tratě Komárek a řada dalších.
Ze současných na příklad Proměna Panského dvora v Hrabové, Co si slibujeme od Prodloužené Mostní, Co obsahuje územní plán Hrabové, Kulturní dům ano či ne, Nová lávka přes Ostravici, Evropsky významá lokalita Pilíky a řada dalších.
Prolistoval jsem všechna letošní čísla Ostravské radnice a nalezl tam následující zmínky o Hrabové: V březnovém je dotaz občana, kdy bude v jižní části Hrabové dokončena kanalizace. Více příspěvků a informací je v posledním čísle. Na na str. 8: Mezi oceněnými žáky města škol II stupně za výjimečné výsledky je uvedena žákyně naší školy Gabriela Lyčková. Na str. 9 je informace o oslavě v Hrabové u příležitosti 120 let od založení tototo spolku. Na str. 11 je informace o zábavné akci Hravá Hrabová, jehíž součásti jsou i filmová představení pod širým nebem.
Možnost většího zviditelnění Hrabové opírám jednak o skutečnost, že je o čem psát a také o to, že je zde dostatek autorů, kteří své schopnosti prozatím uplatňují pouze v místních sdělovacích prostředcích.
Jenom nevím, jaká by byla reakce na tuto iniciativu šéfredaktoara Ostravské radnice Mgr. Libora Vidličky. Nejlépe by bylo to vyzkoušet v praxi.
9. 8. 2016 V.S.