Navigace: Vladimír Slavík > Pilíky a sedimentační kanál > 6.4.2022: Pilíky - plány a skutečnost

6.4.2022: Pilíky - plány a skutečnost

Pilíky – Plány a skutečnost

Ve „Strategickém plánu rozvoje Hrabové“  sepsaném v roce 2018 jsou Pilíky vedeny jako „ území s možným využitím pro rekreaci a volný čas.“

Provedu shrnutí toho, co bylo pro dosažení uvedeného cíle v období 2018-2021 realizováno.

Úkol č. 1: Spolupracovat i s urbanisty, hygieniky, ekology a s dalšími odborníky.  Dosáhnout  gravitačního  napojení Pilíků na Lesní potok. Definovat podmínky rekreačního využití této oblasti.

Plnění:  S  výše uvedenými odborníky nebylo  vedeno žádné jednání. Gravitační přítok  do vodních nádrží , navrhován již v roce 2018, nebyl dosud  realizován. Podmínky rekreačního využití  nádrží nebyly definovány.

Úkol č. 2:  Vést jednání s vlastníky a s zainteresovanými stranami o možnostech realizace výše uvedeného záměru.

Plnění: MOb Hrabová nesvolal žádné jednání s vlastníky tohoto areálu.  Náměstkyně primátora Kateřina Šebestová prohlásila, že město  Ostrava nemá zájem nabýt Pilíky do svého vlastnictví. Dále prohlásila, že do financování revitalizace Pilíků se město  zapojí za předpokladu, že tak učiní i městský obvod Hrabová .

Úkol č. 3: Projednat výstupy jednání s občany MOb Hrabová.

Plnění:  Žádná jednání s občany ve věci Pilíků nebyla uskutečněna.

Úkol č. 4: Usilovat o vytvoření podmínek pro bezpečný pohyb zvěře. Dojednat s OKD výstavbu plotu nebo možnost zasypání  průsakového kanálu.

Plnění: Výstavbu plotu kolem kanálu  požadoval  MOb Hrabová již v říjnu 2017 před schválením Strategického plánu  a tato povinnost byla  ze strany vlastníka kanálu splněna. Plot byl postaven a  je průběžně udržován.  O zasypání  průsakového kanálu MOb Hrabová dosud  s jeho  vlastníkem  nejednal.

 Doposud vynaložené náklady:

OKD, DIAMO – Odra:  Provoz čerpací stanice Pilík 3, údržba oplocení kolem kanálu: cca 50 tis. Kč ročně.

MOb Hrabová : 0 Kč.

Město Ostrava: 0 Kč.

Závěr:  Od zveřejnění „Strategie rozvoje MOb Hrabová“  již uplynulo 42 měsíců a  areál Pilíků  stále neslouží  zdejším občanům pro rekreaci a sport.  Nic se zde nezměnilo, neexistuje příjezdová cesta a do nádrží stále teče splašková voda z Paskova.  Tzv. Strategický plán  je pouhá „Potěmkinova vesnice“.  Na papíře vypadá dobře, ale realita je zcela jiná.

6. 4. 2022        V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma