Navigace: Vladimír Slavík > Školství > 27.12.2017: Den učitelů

27.12.2017: Den učitelů

Den učitelů 2018

Tento můj dnešní článek má souvislost s informací, kterou jsem si přečetl na str. 4 prosincového čísla  časopisu  Ostravská radnice s názvem „Navrhněte pedagogy k ocenění“.   Návrhy mohou podávat  školy a jejich zřizovatelé a další oprávněné osoby.

Účelem této akce je  vyzvednout ty naše pedagogy, kteří se mimořádně ve své profesi angažují a mají odpovídající výsledky. Nepochybuji, že takoví působí i ve školních zařízeních v Hrabové. Konkrétně v naší základní a mateřské škole.

K napsání tohoto  článku mě také přiměl fakt, že v posledních letech  (na rozdíl od dřívějška) vznikla mezi školou a  občanstvem Hrabové  určitá bariéra.  Tím dřívějškem míním již velmi vzdálené období, kdy o vzdělání a výchovu místních dětí  pečovali učitelé František Bartoník (1860-1929), pak Štěpán Němec, František  Figar, Zdeněk Oliva a další.   Mimo školní výuku byli tito učitelé  velmi aktivní i v různých místních spolcích.  V tehdejší době to bylo samozřejmé a většina učitelů požívala i díky této politicko-osvětové činnosti  mezi občany úctu a uznání.  

Pak přišlo období budování socialismu a učitelstvo bylo nevybíravými způsoby zneužíváno  v procesu výchovy „socialistického člověka“.  Byli nuceni se i angažovat  v různých  prorežimních aktivitách. Takže je pochopitelná jejich averze k jakékoliv mimoškolní činnosti i po změně politického režimu v roce 1989.

 Je zde ještě jedna skutečnost.  V minulých dobách patřili učitelé (zejména na vesnicích) do  nepočetné skupiny místní  inteligence.  Pro tuto bylo samozřejmostí se věnovat i veřejné činnosti.  Jak se od té doby změnil svět!  Dnes (I na vesnicích) má vyšší vzdělání  v různých oborech mnoho místních občanů. V této situaci již profese učitele není zdaleka tak prestižní, jako dříve.

 Dnešní generace občanů  s vyšším vzděláním se většinou ve veřejném prostoru příliš neangažuje. Protože mě tato záležitost velice zajímá, zeptal jsem se na důvody  tohoto  stavu svých známých a příbuzných.  Jejich odpovědi se příliš nelišily. Všichni, které jsem oslovil, preferují své soukromé podnikatelské a jiné aktivity  a odmítají jakoukoliv aktivitu na veřejných funkcích, s výjimkou aktivit sportovních.  Považují  veřejnou činnost pro  jejich spokojený život za nedůležitou  a zbytečnou ztrátu času.  Mezi oslovenými byli i tři podnikatelé v oboru stavebnictví, kteří shodně tvrdili, že by nikdy neusilovali o zakázky, financované  z veřejných prostředků, a to pro „neprůhlednost“ výběrových  řízení.  Doufám, že  mnou osloveni známí a příbuzní nejsou reprezentanti celé naší populace.

Ale naštěstí jsou  i mezi současnou inteligencí  výjimky a tito občané kandidují  pravidelně ve čtyřletých intervalech do zastupitelstev obcí nebo se angažují  ve veřejném prostoru jinými  způsoby. Jejich motivace je různá, nelze vyloučit i finanční důvody.

 Nyní opět  k původnímu tématu dnešního článku. Je to výzva především k panu starostovi a ke členům Rady, aby navrhli k ocenění  někoho z našich pedagogů. Chápu to jako projev přirozeného zájmu obce  o činnost našich pedagogů. Možná by bylo vhodné projevit tento zájem i jinými způsoby, třeba  uspořádáním besedy učitelů se zastupiteli na téma „Spolupráce školy se samosprávou obce“ nebo na podobné téma. Možná by tato akce přinesla lepší  pochopení dnešních problémů jak školy tak obce. 

28. 12. 2017      V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma