Navigace: Vladimír Slavík > Strategický plán, budoucnost Hrabové > 25.8.2019: Hrabová v roce 2050

25.8.2019: Hrabová v roce 2050

Hrabová v roce 2050

Ve svém volném čase přemýšlím nejen o tom, co bylo, co je, ale také o tom co bude. Kupříkladu jaká bude Hrabová v roce 2050.

 Hrabová má na rozdíl od severovýchodní ch okrajových částí  Ostravy následující  přednosti.  Leží nedaleko od Beskyd, existuje  zde dobré spojení s Ostravou  a  je zde ještě mnoho volných pozemků, na kterých lze stavět RD.  

Takže není vyloučeno, že do roku 2050 vzroste počet obyvatel Hrabové  na cca 6000. Výrazně ve střední a jižní části obce vzroste  počet mladých  rodin, bydlících ve vlastních RD.

Nepochybě se bude zvyšovat potřeba různých  volnočasových aktivit obyvatelstva.  Určitě  se budou preferovat aktivity  sportovní a relaxační, které lze realizovat pokud možno v místě bydliště.

A tehdy přijde  vhod doposud opomíjené okolí  řeky  Ostravice. Konkrétně plocha po bývalém hutnickém odvalu VŽ.

V současné době je toto území  před nevhodnou zástavbou chráněno územním plánem.  Plochy od vratimovského mostu až po Paskov  jsou  označena jako MBC (místní biocentrum) nebo NRBK ( nadregionální biokoridor). Takže zde nelze  stavět ani různé provozovny, ani RD.

Ale v územním  plánu je,  bohužel, v tomto prostoru  zakreslena trasa budoucí silnice DK 57 R. Jedná se o úsek  budoucí Jižní tangenty, vedoucí  přes Krmelín, Novou Bělou, Hrabovou a dále přes Vratimov  směrem na Šenov.

Hrabovský úsek je plánován po levém břehu Ostravice, a to považuji za velký problém. Tím se stávají nereálné všechny úvahy o  možném  budoucím využití  ploch po bývalé haldě.

 Konkrétně mě napadají následující možnosti:

1. Středisko pro vodní sporty. Vyžadovalo by to úpravu koryta a břehů a vytvoření potřebného technického zázemí.

2. Středisko pro „hiposporty“. Dostihové závodiště, parkurové disciplíny. Vyžadovalo by to úpravu terénu a vybudování technického zázemí.

3. Golfové hřiště. Obliba tohoto sportu neustále roste, pokus  pana Světlíka na povrchu bývalé haldy s Hrabice se nezdařil. Možná, že Hrabová má vhodnější podmínky.

To jsou důvody, které mě vedou k protestem proti  záměrům budovat tuto část Jižní tangenty po levém břehu Ostravice.

Argumentuje se tím, že jde o příliš vzdálenou budoucnost. Já bych zde byl velmi opatrný. Mohou nastat okolnosti, které  vše urychlí. Záleží to na nepředvídatelných okolnostech. Třeba na mimořádných dotacích z Evropských fondů, na  prioritách budoucích politických garnitur v ČR, na tlaku různých podnikatelských kruhů atd.

Takže bylo by žádoucí vyvinout maximální tlak na  odstranění  územní rezervy pro trasu Jižní tangenty z území Hrabové na území Vratimova.  Tento můj názor má i racionální jádro.  Obyvatelstvo Vratimova nemělo nikdy  žádný  emocionální vztah v řece Ostravici.

Tyto mé úvahy pokládám za aktuální. Čas ubíhá  rychle a rok 2050 její nijak vzdálená budoucnost, dělí ji  od dneška pouhých 30 roků.  V uvedeném roce budou ještě  naživu i někteří nynější zastupitelé a budou možná  v záležitosti Jižní tangenty „zpytovat své svědomí“ .

25. 8. 2019    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma