Navigace: Vladimír Slavík > Události v Hrabové v letech 1945 - 1954 > Události v Hrabové - březen 1952

Události v Hrabové - březen 1952

 

Opět se uskutečnila dvě jednání Obvodní rady za účasti 8 a 7 členů, zástupců KSČ, akčního výboru a instruktora JNV. Obě jednání řídil předseda s. Vitoslavský.

Na první schůzi se projednávaly otázky zemědělství, zemědělský referent s. Polach seznámil členy rady s plánem jarních prací. Technický referent s. Vojtovič podal zprávu z jednání ve  VŽKG o úpravách terénu na Šídlovci. Doporučena žádost Rud. Vašíčka o oplocení jeho pozemku. Rovněž doporučena žádost Matildy Batmanové o povolení bytové dostavby a žádost Štěpána Janše o povolení stavby plotu. Záležitost trafiky po pí. Křížkové bude řešena na příští schůzi. Odhlasováno doporučit žádost vedení školy o povolení nástavby u nové školy a o opravu staré školy. Ke schválení nedoporučena porážka vepře u Bedřicha Sýkory.

Instruktor JNV podává  informaci, jak bude provedena peněžní sbírka na pomoc bojujícímu korejskému lidu. Sbírky se zúčastní všichni členové OR. Referent prac. sil s. Pinc podal zprávu z okresní porady v záležitosti závěrečných zkoušek na školách a náboru pracovních sil.

Na druhé schůzi podává zprávu předseda o průběhu akce Hovory se zemědělci, kde byl schválen i plán jarních prací. Trafika po pí. Křižákové se přidělí s. Vitáskovi. Doporučit žádost o odchod učitelů Borovce Ladislava, Miturové Dagmar a Sobotkové Věry, ale žádat náhradu, aby neutrpěl chod školy. Žádost Chalčara Rudolfa o výsadbu ovocných stromů doporučit až po předložení vyjádření z JNV. Doporučit žádosti o oplocení pozemku Černého Rudolfa, Mandoka Karla a Kursy Tomáše. Doporučit žádost Fajkusové Boženy o opravu oken.

Přečten přípis z JNV o potrestání L. Bendíkové. Obvodní rada vyslovuje s potrestáním souhlas a požádá, zdali by příslušné pozemky nemohly být postoupeny místnímu JZD.

Přečten a schválen seznam žadatelů o postavení domků nebo přístavby. Bude zaslán stavebnímu referátu JNV.

Projednána žádost JNV na jmenování kontrolora dodávek mléka. Určen byl s. Petr Rudolf. Vzat na vědomí přípis zdravotního referátu JNV. Bude projednáno ve zdravotní komisi za přítomnosti MUDr. Adámka.  Předsada informuje přítomné o porážce vepře u Soboty a žádá o souhlas, zda může na JNV intervenovat. Členové OR souhlasí.

Zapsal: Josef Mazák

Komentář HN: Počet aktivních členů OR se ustálil na počtu 7 – 8 těch nejaktivnějších, většinou členů KSČ. Ze zápisů z jednání OR  je vidět, jakým způsobem byla vynucována „poslušnost“ občanů. O vše se muselo žádat a bylo zcela na místních funkcionářích, zda bude vyhověno. Zvlášť těžké to měli zemědělci, kterým se pochopitelně příliš nechtělo vstupovat do JZD. Ale režim nemohl strpět, aby tak velká skupina obyvatel byla víceméně nezávislá na straně a vládě. Zajímavá je snaha o zvýšení kapacity budovy školy postavením dalšího patra.  

17. 11. 2016     V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma