Navigace: Vladimír Slavík > Události v Hrabové v letech 1945 - 1954 > Události v Hrabové - červen 1950

Události v Hrabové - červen 1950

 

Schůze Obvodní rady se konala 3. června 1950 za přítomnosti  9 členů OR, zástupce městského vedení  Akčního výboru NF a instruktora JNV s. Gunthra. Neúčast 3 členů OR byla řádně omluvena.

Schůzi zahájil a vedl  nový  předseda  OR s. Vitoslavský. Hlavním bodem byly volby předsedů jednotlivých komisí . Prvním místopředsedou a bezpečnostním referentem byl zvolen s.  Malucha Oldřich a jeho zástupcem s.  Vlad. Kříbek. Bytovým referentem zvolen s. Frant. Šostý. Vyživovacím referentem s. Polach Ludvík. Stavebním a technickým referentem  s. Kříbek Vlad. Osvětovým a kulturním referentem s. Zd. Olivová, která dočasně povede i referát tělovýchovy a sportu. Sociálním referentem zvolena s. Foltová, která dočasně povede i místní textilní komisi. Předsedou SPLS byl zvolen s. Míček Břetislav.

Instruktor JNV s. Gunther poučuje novou OR o  povinnostech a významu  jednotlivých  komisí, zvláště pak o nově zřízenou složku u lidové správy SPLS. Ukládá, aby všichni členové SPLS byli seznámeni se svými úkoly, na kterých  závisí rozkvět obce.

Předseda s. Vitoslavský sděluje, že  bude svolána stará i nynější Obvodní rada. Staré OR bude poděkováno za její dosavadní práci. Usneseno, aby ve funkci ředitele  LA zůstal Vlad. Talpa a ve funkci tajemníka LA  pí. Talpová.

Následovala rozprava o pracovních plánech OR a dalších úkolech. OR se bude scházet každou druhou středu, jednotlivé komise dle potřeby. Úřední hodiny pro občany za účasti předsedy OR  budou každé pondělí a středu  odpoledne.

Předmětem jednání na příští schůzi Rady žen  bude zřízení školky v hostinci U Vlčka. OR požádá VŽKG o změnu zastávky na znamení u kostelíka na pravidelnou zastávku. Bude vyměněn sběrač mléka. Rezoluce k soudnímu přelíčení s velezrádci bude odeslána společně s rezoluci  místní školy  a   Akčního výboru NF.  Zařídí s. Vybíral.

Obvodní rada zařídí u technického referátu JNV, aby byla opravena římsa na střeše obecní školy.  Bude požádáno o Instalaci výstažních návěští na cestách před školami a o  rozšíření rozhlasu na Závodí a na Žižkově. Doporučeno, aby textilní komise byla rozšířena o 2 muže.

Zapsal: Ant. Adámek.

Komentář HN:  Původní členové  Obvodní rady  byli nahrazeni novými, vesměs členy KSČ. Nejasná  je  pracovní náplň nově zřízené komise se zkratkou SPLS s předsedou Ant. Míčkem.  Snad se to vyjasní v budoucích zápisech Obvodní rady, která se  mimo jiné usnesla, že se bude scházet co 14 dnů ve středu. Je asi náhoda, že se tak děje doposud.  Nejasná je i pracovní náplň komise pod vedením Vlad. Talpy s označením  LA.  Zcela nejasné je sdělení  o rezoluci k soudnímu přelíčení s velezrádci.  O koho se v červnu r. 1950 mohlo jednat? Zápis z OR z 3. června r. 1950 se o tom jmenovitě nezmiňuje.  Snad se to vše vyjasní v příštích zápisech Obvodní rady.

17. 9. 2016     V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma