Navigace: Vladimír Slavík > Události v Hrabové v letech 1945 - 1954 > Události v Hrabové - červenec 1950

Události v Hrabové - červenec 1950

 

Schůze Obvodní rady se konala dne 14. července 1950 za přítomnosti  15 osob.  

Hlavním programem schůze bylo hodnocení  žní a plnění dodávek obilnin státu. Předseda Vitoslavský podal podrobnou zprávu o sečení obilí a výmlatu. Pak podali zprávy o průběhu žní jednotliví úsekoví důvěrníci, a to každý za svůj úsek. Za tímto účelem byli tito na dnešní schůzi přizváni. Uspokojivé zprávy podali s. Velčovský, p. Lička, p. Piskoř. Ve 3. úseku bude proveden úřední výmlat v usedlosti  p. Rud. Černého.

Předseda s. Vitoslavský podává zprávu o rozšíření a zdokonalení místního rozhlasu. Byla provedena obchůzka po obci a stanovena potřeba nových tlampačů. Je to 10 kusů. Tyto již jsou pro nás rezervovány.

Žádost  o zřízení nové mateřské školky odevzdal předseda s. Vitoslavský přímo na JNV.  Průběh zřízení školky je již proudu.

Na JNV odeslána zpráva o počtu řemeslných živností a počtu zaměstnanců.  Žádost Zdenka Nováčka o přijetí do služeb města Ostravy (jatka) byla doporučena ke kladnému vyřízení.

S.  Jurák činí dotaz, kolikrát se zúčastnil přípravných žňových porad instruktor JNV s. Ražný. S. Polach podotýká, že mu podává denně zprávy o postupu žní.

Ke zřízení prodejny mléka v hostinci p. Dvorského jsme obdrželi přípis od okresního Akčního výboru o uvolnění potřebných místností. Zařídí s. Polach.

Za ověřovatele zápisu určeni p. Foltová a s. Olivová.

Zapsal: Antonín Adámek

Komentář HN: Mezi nejdůležitější úkoly tehdejší samosprávy patřlia úspěšná sklizeň obilovin a stav zemědělství vůbec.  Nedostatek potravin trval ještě několik let. Byl  to důsledek již spuštěné „železné opony“, která nám  zamezila přístup na světové trhy a nákup potřebných komodit výměnou za naše tradiční průmyslové výrobky. Tuzemské zemědělství nemohlo prosperovat bez obnovy strojního parku, bez průmyslových  hnojiv a bez moderních technologií  vůbec. To nám tehdejší SSSR nemohl poskytnout, pouze nesmyslné nápady  Trofima Děnisoviče  Lysenka,  velkého odpůrce genetiky a „kapitalistické“ vědy vůbec.  Nutno připomenout ještě propagaci  masírování vemen krav a jarovizaci semen jako všelék na zemědělství.

 Na této schůzi zazněl opět požadavek na stavbu nové školky. Nadále je v centru pozornosti místní rozhlas, tehdy jediný komunikační a informační prostředek.

 Jako klad hodnotím ještě stále existující zájem občanů o věci veřejné a aktivitu většiny členů tehdejší Obvodní rady.

21. 9. 2016    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma