Navigace: Vladimír Slavík > Události v Hrabové v letech 1945 - 1954 > Události v Hrabové - duben 1953

Události v Hrabové - duben 1953

 

Systém práce obvodní rady se ustálil na provádění dvou schůzí měsíčně  s následujícím  standardním programem: Kontrola a čtení zápisu z minulé schůze, došlá pošta, zprávy referentů a různé. Schůzí se pravidelně zúčastňuje instruktor JNV z Ostravy, představitel Akčního výboru, představitel místní organizace KSČ a zástupkyně Výboru žen.

Z první schůze z dubna r. 1953 stojí za pozornost následující projednávané události: S. Chlupatý Karel nepřijal nabízenou funkci hospodáře JZD. Bude předvolán v této záležitosti na JNV v Ostravě. Osevní předpis byl zvýšen zemědělci Nováčkovi. Hovory se zemědělci se nekonaly, jelikož nepřišel referent z JNV. Část půdy JZD byla dána do nuceného pachtu soukromým zemědělcům. Na případné námitky bude odpovězeno, aby na přidělených polích vypomohli sousedé.

Ze zpráv referentů: Byla podána zpráva o zemědělských dodávkách za březen. Mléko 114%, vejce 131%, vepřové 129%, hovězí 149%. Dodávky se značně zlepšily, ale stále jsou neplniči. Jarní práce v soukromém sektoru probíhají úspěšně, na JZD jsou problémy, jelikož chybí vlastní potahy. Byl reorganizován Sbor důvěrníků lidové správy, kde začal působit jako předseda s. Vojtovič. Pozornost je zaměřena na soutěž mezi NV, na jarní práce a na akci 5M.

Předseda s. Vitoslavský  kritizuje Výbor žen, že polevil ve své práci. Dále kritizuje JZD, má velké množství půdy a žádné výkonné zemědělce. Předseda JZD s.  Kaloč si stěžuje, že ti, kteří byli určeni pro JZD, nechtějí vstoupit. Týká se to hlavně Šugara a Ličky Ol.

Hovory s občany budou 15. dubna s tímto programem:  Výsledky soutěže MNV, vyhlášení závazků, příprava ostav 1. máje, akce 5M, diskuse.

V různém navrhuje  s. předseda vybrat všechny nezaměstnané a bezdětné ženy pro práci v zemědělství. Pokud odmítnou, tak jim odebrat potravinové lístky. Návrh byl přijat. S. Kanclíř podává návrh na otevření hostince U lípy i v dopoledních hodinách a na uzavření hostince Chlupatého. Odůvodňuje to tím, že s. Černý dopoledne nic nedělá a je mladší než Chlupatý.

Na následující schůzi v dubnu byly projednávány následující záležitosti: Na Šídlovci probíhá úspěšně akce 5M, je upravován terén mezi domy návozem hlíny, kterou se podařilo zajistit v potřebném množství. Zapojili se všichni občané Šídlovce. Práce jsou brzděny tím, že ještě nejsou všude osazeny kolem cest betonové okrajníky. Přebytečné peníze z akce 5M budou použity na oplocení hřbitova a na úpravu Poplužní ulice. Nesmí se zapomenout ani na dokončení cesty ke hřbitovu a na opravu můstku u konečné zastávky Komárka. Také na rozšíření rozhlasu na Šídlovci.

Po tragických událostech způsobených úmrtím s. Stalina a Gottwalda se teprve v 2. polovině měsíce vše dostalo do původních kolejí. Byla zahájena akce pro zajištění pracovních sil  pro jarní práce jak na JZD tak u ostatních zemědělců. V rámci Lánské akce bylo pokračováno v náboru do hornictví, agitační dvojice navštěvovaly rodiny vycházejících žáků. Aktivní je Osvětová beseda, provedena přednáška na téma „Boj o severní pól“, Vojan sehrál divadlo „Tvrdohlavá žena“. Školní družina byla přestěhována do nové budovy na Šídlovci. Školka na Šídlovci je celodenní, pozornost je nutno věnovat kuchařskému kolektivu, který je kádrově neúnosný. V nových jeslích na Šídlovci je pouze 12 dětí. Prostory nejsou využity, nutno zlepšit propagaci jeslí.

S. Šostý podal zprávu o chování vesnických kulaků, o bytové situaci a o  cikánské otázce. Chování zemědělce Šugara je stále nepřátelské, zlepšilo se chování Kaloče,  jmenovaný zvýšené dodávky plní. K bytové otázce: je velký nedostatek bytů. Nejpotřebnější je Záviský a Klaudová. Cikánská otázka není problematická, u nás žijí nyní 4 rodiny. Bude sledována docházka jejich dětí do školy a pořádek mezi cikány.

S. předseda podal zprávo o Hovorech s občany. Přišlo 120 občanů, byl přednesen referát o soutěži NV a vyhlášeny závazky. Podána zpráva o plnění v akci 5M a k přípravám na oslavy 1. máje.  Byli vybráni 3 občané, kteří na JNV požádají aby MUDr. Adámek mohl jako doposud ordinovat 2x  týdně.

Zpráva o výsledcích zdravotní kontroly v dělnických ubytovnách: Světnice v nepořádku, kamna ušpiněna, postele neustlané, v umyvárnách velká nečistota, rozbitá okna, znečistěné záchody. Návrh zdravotní  komise: poslat mladá děvčata domů zpět k rodičům, neboť na ubikacích se nic dobrého nenaučí. Celková morálka velmi špatná, doporučuje se kontrola zdravotního stavu děvčat. V diskusi usneseno dopsat Vítkovickým stavbám o těchto zjištěních a současně i na JNV.

O snížení dodávek požádal s. Havlásek. Nutno vyslechnout dceru a syna, kdo vlastně  hospodaří na půdě. Pak teprve  rozhodnout o dodávkách. S. Vojtovič žádá o připomínky ke kolaudačnímu řízení na stavbě Geologického ústavu. Nutno zjistit, zda stavba neovlivní dodávku pitné vody pro Hrabovou.

Zapsal: Mazák

28. 12. 2016     V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma