Navigace: Vladimír Slavík > Události v Hrabové v letech 1945 - 1954 > Události v Hrabové - květen 1954

Události v Hrabové - květen 1954

Obvodní rada 19. 5. 1954

Této poslední  schůze Obvodní rady před jejím zánikem  se zúčastnilo 7 členů. Jednání řídil předseda s. Vitoslavský.

Došlá pošta:

Svaz protifašistických bojovníků zaslal seznam jmen padlých  za účelem pojmenování ulic v Hrabové. Jsou tam následující jména: Arnošt  Mutina, bratři Závadovi,  Antonín Adámek, Ladislav Čermák, Jaroslav Vavruša, Josef Svoboda, Jan Olšanský.

Ostravský obchod spotřebním zbožím žádá o vyjádření k ukončení provozu obchodu Kovomatu v Hrabové, kde jsou velmi malé tržby. Obvodní rady s tím nesouhlasí a navrhuje, aby byl zaveden systém, kdy by si občané mohli objednat určité zboží ( válcované železo, trubky, pletivo, stavební materiál, cement a pod.) a bylo by jim dodáno.

Vratimovské papírny odpověděly na náš přípis ve věci ubytování osob  cikánského původu.Bylo vzato na vědomí.

Výsledky voleb:

S. Mazák podal zprávu o průběhu voleb v Hrabové. Byly zahájeny v neděli ráno v 7. hodin a trvaly do 22 hodiny. Z celkového počtu 3 208 voličů se jich dostavilo 99,2%. Pro kandidátky Národní Fronty hlasovalo 92,7 % voličů. Přeškrtnuto bylo 239 kandidátek. Do Městského NV byla zvolena s. Kolichová, s. Závadová, s. Dědková, s.Zrubek a s. Konvička. Do Krajského NV byla svolena s. Laníková. Do nového  obvodního národního výboru v Hrabové byli zvoleni všichni kandidáti.

Okrskové komise si během voleb vedly velmi dobře. Horší to bylo po  jejich ukončení. Nejlépe si při sčítání hlasů vedly komise s. Glingara, Vydržela a až na malé chyby i komise s. Tomčaly. Naprosto špatně si počínala komise s. Kolicha, jelikož všichni předsedové  obvodních komisí této okrskové komise odešli domů a sčítání musely provést ostatní  okrskové komise.  Ještě dnes nemáme některé zápisy podepsané a bude tak nutno učinit dodatečně. Městské komise i komise krajská si vedly dobře.

S. předseda Vitoslavský hodnotil průběh voleb jako velmi úspěšný, klidný a slavnostní. Dále s.předseda sděluje, že povinností staré obvodní rady je svolat zasedání nového Obvodního národního výboru, podat zprávu o činnosti a předat  úkoly, které bude řešit nový ObNV. Toto  zasedání se uskuteční  v neděli 23. května v 9.  hodin dopoledne v sále hostince U Lípy.

S. Mazák předkládá program této schůze a návrh na usnesení.

Na závěr s. Vitoslavský poděkoval všem přítomným i nepřítomným referentům  za vykonanou práci a nabádá všechny, aby  nadále pracovali v nových orgánech lidosprávy a uplatňovali nabyté zkušenosti. Za spolupráci poděkoval taktéž s. tajemník.

Zapsal: s. Mazák.

Komentář HN:

Touto schůzi ukončila svou činnost tehdejší Obvodní rada, která v Hrabové fungovala od 1. ledna r. 1947.  Pokud jde o nový orgán „lidosprávy“,   Obvodní národní výbor, první zasedání se uskutečnilo v plánovaném termínu.  Předsedou byl zvolen František Šostý, dělník, později kádrový referent ve VŽKG, funkcionář KSČ, bydlící na Šídlovci.

Další významná změna byla uskutečněna v r. 1960,kdy Hrabová se stala součástí ObNV Ostrava-Zábřeh, který se později změnil na ObNV Ostrava 3. Jeho součástí  byla Hrabová až do r. 1990.

Bohužel, zápisy z jednání tohoto ObNV nejsou na internetu k dispozici.

18. 8. 2017    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma