Navigace: Vladimír Slavík > Události v Hrabové v letech 1945 - 1954 > Události v Hrabové - leden 1953

Události v Hrabové - leden 1953

 

Tradice v pořádání dvou zasedání OR měsíčně se dodržuje i v novém roce 1953. První zasedání  se uskutečnilo 14. ledna za účasti pouhých pěti členů rady.

Velký význam má hnutí Obránců míru. Pořádá se celostátní sjezd Obránců míru, požaduje se propagace v rozhlase a dokonce i ve školách u  školních dětí. Rozvodné závody budou provádět namátkové kontroly u občanů ve věci el. rozvodů. Do komise byl jmenován s. Petr. Zjišťují se dosud nepřihlášené nemovitosti, které podléhají konfiskaci. Bude ohlášeno rozhlasem. JNV vyhověl naší žádosti a budou vyznačeny plochy, určené k zástavbě v příštích letech. O zproštění funkce v OR požádal s. Pinc. Žádost bude předána KSČ, protože tato strana soudruha do této funkce delegovala. Paní Marie Zukerhutová podává stížnost na svého manžela, který vyvolává časté hádky, které vrcholí spílání manželce. Žádá sjednání nápravy. Bude předáno trestní komisi.

Zprávy referentů: S. předseda informuje, že nám byl dodán z JNV rozpis dodávek na tento rok. Komise za pomoci zemědělců tyto rozepsala na jednotlivé zemědělce. Tito rozpis projednali a až  na dva  ho podepsali Pokud jde o nábor pracovních sil, a tak z počtu 1 077 žen je v pracovním poměru 385 žen. Za loňský rok bylo získáno do práce 21 žen, za tímto účelem bylo uspořádáno 5 besed. Úkol na 1. čtvrtletí je získat 2 ženy pro VŽKG. Na zemědělských pracích bylo brigádnicky odpracováno v loňském roce 7 490 hodin.

S. předseda zhodnotil práci OR na r. 1952. Největší slabinou je nedostatečná práce důvěrníků lidové správy (DLS). Připravují se Hovory s občany, na kterých bude doplněna OR o nové členy. Referenti se žádají, aby na tuto schůzi připravili zprávy o své činnosti. Dále podává s. předseda zprávu o zdravotních hlídkách. Bylo vyškoleno celkem 60 občanů a je vytvořeno 27 hlídek. S. Boruta činí dotaz co se má dělat s klavírem, který byl přidělen ČSM. Splátky za klavír dělají zdejší ČSM velké těžkosti.Rozhodnuto nabídnout klavír Osvětové besedě.

Další lednové schůze se zúčastnilo 7 členů rady.

Oznámeno, že případ manželů Zukerhutových byl v trestní komisi zdárně vyřešen. Komunální podnik Pohostinství žádá, zda OR nemá námitek proti otevření hostince u Vašíčka. Odpoví se, že není žádoucí tento hostinec znovu otvírat.

Příprava hovorů s občany: Všechny dodané zprávy jednotlivých referátů byly po doplnění schváleny. Předseda upozorňuje, že na dotazy občanů budou odpovídat jednotliví referenti.

Různé: předseda předkládá seznam zemědělců, kteří v r. 1952 nesplnili svůj dodávkový úkol a kteří nemají nárok na lístky a šatenky na r. 1953. S. Šostý informuje o přidělení uvolněného bytu. Jsou dva zájemci, Janušíkovi a  učitelka  Stavarská. Po velmi rušné diskusi bylo rozhodnuto vrátit tento případ bytové komisi k novému projednání.

Předseda informuje o návrhu  Akčního výboru NF doplnit OR o s. Trčkovou, Derkáčovou a s. Kanclíře. Na konci schůze děkuje předseda odcházejícím členům OR na jejich práci. Dále upozorňuje všechny členy OR na povinnost se zúčastnit  plánovaných Hovorů s občany.

Komentář HN: Je celkem překvapující, že i v tomto období „diktatury proletariátu“, kdy o všem rozhodovala strana a vláda,  pokládala tehdejší místní správa v Hrabové za žádoucí pořádat tzv. Hovory s občany a zajímat se o jejich mínění. Dnes, kdy žijeme v dokonalé demokracii, nepovažuje nynější místní správa tento druh komunikace s veřejnosti za vhodný a prospěšný. Proč asi?

14. 12. 2016       V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma