Navigace: Vladimír Slavík > Události v Hrabové v letech 1945 - 1954 > Události v Hrabové - říjen 1950

Události v Hrabové - říjen 1950

 

Zápis ze schůze Obvodní rady, konané 11. 10. 1950 za účelem uspořádání Hovorů s občany.

Přítomno 9 členů OR a 13 zástupců organizací Národní fronty. Schůzi zahájil a řídil s. Vitoslavský.

Kulturní referentka s. Olivová informovala přítomné, že plánované Hovory s občany se budou zabývat školstvím, osvětou a tělovýchovou. Datum bylo stanoveno na 18. 10. 1950 v host. U lípy s tímto programem:  Zahájení, kulturní vložka, vyhlášení závazků NF, diskuse.

Následovala delší  debata všech přítomných  o nedostatku školních místností pro školu mateřskou, národní i střední. Přijat návrh, aby byla dána výpověď z bytu p. Baluškové, a tím se získá prostor  pro knihovnu a současně i pro vývařovnu.

Po odchodu zástupců složek NF bylo pokračováno ve schůzi OR. Přečten a schválen zápis z minulé schůze. S. Vybíral podává ostré stanovisko proti těm členům OR, kteří nechodí na zasedání. S Vitoslavský informuje, že byt p. Hilšera  ve staré škole se v krátké době uvolní pro potřeby mateřské školky. Na pozvání OR přijel do naší obce odborník na silnice z JNV, aby navrhnul, které  silnice a jak je nutno opravit. Také doporučil zřídit cestu ke hřbitovu. Za JNV má míti technický dohled nad naši obci ing. Balušek. Stavební referent s. Kříbek s ním naváže bližší spolupráci. Oprava poštovní budovy je již před dokončením, a to zásluhou místních zedníků. Odměnu za práci věnovali ve prospěch rozšíření místního rozhlasu.

Závazek OR,  který bude vyhlášen na  Hovorech  s občany:

 1. Opatříme  místnost pro mateřskou školku. 2. Opatříme místnost pro knihovnu a družinu školy. 3. Obecní rozhlas bude více využíván pro potřeby školy.

 Na závěr vyzývá opět s. předseda všechny referenty, aby vypracovali své plány pro příštím období. Schůzka všech referentů se uskuteční 13. 10. 1950.

Zapsal: Ant. Adámek

Komentář HN: Tehdejší vládnoucí moc ještě měla snahu přesvědčit většinu národa o správnosti své politiky. Projevovalo se to i na úrovni samosprávy sestavováním  komisí k všemožným účelům, do kterých byli různými metodami ziskáváni občané. Většinou byla činnost těchto ogránů lidosprávy velmi formální, jelikož se musely řídit politickými  požadavky stranických  orgánů KSČ a měly velmi malé pravomoci.  Začínala etapa „socialistických závazků“, které byly prezentovány jako dobrovolná iniciativa občanů na podporu budovatelského úsilí  strany a vlády.

27. 9. 2016     V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma