Navigace: Vladimír Slavík > Události v Hrabové v letech 1945 - 1954 > Události v Hrabové - září 1952

Události v Hrabové - září 1952

 

Na prvním zasedání OR  v tomto měsíci bylo projednáno následující:

 S. Vojtkovič sdělil, že cesta ke hřbitovu se neupravuje, jelikož se čeká na materiál. Ale úprava urnového háje započne v nejbližších dnech. S. Žižková oznamuje, že byla ustavena rozhlasová rada. S. Kolichová si stěžuje, že je velmi obtížné získat ženy do zdravotních hlídek.

Došlá pošta: Je přečten dopis s. Polacha, který se vzdává ze zdravotních důvodů všech funkcí. Usneseno, že ho bude ve funkci zemědělského referenta  zastupovat s. Šostý do doby, až Akční výbor navrhne nového člena do OR. Ke schválení byly doporučeny stavby domů s. Glingara a Dřímala. Nebyly námitky proti stavbě wekendu s. Linharta, pokud se nenaruší plán výstavby obce.

Zprávy referentů:  Zemědělci jsou hotovi s podmítkou, pokulhává však JZD. Naše obec je dobře zásobována všemi produkty, občané si však stěžují, že v prodejně č. 178 není lednička a zboží podléhá zkáze. Bude dopsáno na Budoucnost, aby sjednala nápravu. S. Žižková podává zprávu o činnosti Občanské besedy, která si vede velmi dobře.

 S. předseda informuje, že plánované Hovory s občany se přesouvají na říjen, jelikož v září bude slavnostní schůze u příležitosti Dne armády. Dále podává zprávu o situaci v JZD. S. Glingar hovoří o těžkowtech odměňování pracovníků JZD. Z jeho zprávy je zřejmo, že JZD dobře hospodařilo, družstevníci byli odměňování i  v naturáliích, které mnozí darovali JZD. S. Šostý podává zprávu o výměnách nadměrných bytů (6 bytů) na Šídlovci. S. Pinc hovoří o Lánské akci.
Různé: S. Vojtovič informuje o úpravách pomníku Jana Husa. S. Pinc společně se s. Hofmanem jsou ochotni vydláždit okolí pomníka dlaždicemi. Co bude učiněno s pomníkem Jana Huby(!) na Paskovské ulici, rozhodne JNV v Ostravě.

Dále s. předseda podává zprávu o výkupu obilnin nad povinné dodávky pro potřeby Dne Horníků. Bylo to 10 q. Při kontrole bylo zjištěno, že v jednom pytli je obilí zamořeno pilousem. To bylo ihned ohlášeno SNB a bylo zjištěno, že vadné zboží dodala Cyrilka Olšanská. Bylo na ni učiněno trestní oznámení, i když vadné zboží nahradila nezamořeným obilím.

Usnesení: Vytvořit výbor pro kontrolu podzimních prací. OR bude všemi silami podporovat JZD. Vytvořit výbor pro nábor do hornictví.

Na druhém zasedání OR v tomto měsíci bylo projednáno:

Výbor pro kontrolu podzimních prací nebyl doposud ustaven. Nápravu zajistí s. Šostý. K přpravě rozhlasové besedy na téma zemědělství usneseno, že budou pozváni všichni zemědělci. Konání besedy bude oznámeno i v místním rozhlase.

Zprávy referentů:  Podána zprávu o výkupu brambor a cukrovky. S. Vojtovič podává zprávu o průběhu akce 5M. Příští týden započnou práce kolem pomníku J. Husa. Materiál pro opravu cesty ke hřbitovu  je zajištěn. Bude svolána schůze k vypracování plánu práce této akce. S. předseda hodnotí práci Výboru žen. Je nutno práci stále zlepšovat, aby ženy byly účinným pomocníkem v činnosti OR.  S.  Pinc informuje o náboru žen do zaměstnání.  Jsou prováděny pohovory za přítomnosti pracovníka z JNV. S. Kolichová podává zprávu ze zdravotní komise a žádá o zmocnění, aby bylo možno provádět zdravotní prohlídky u  zemědělců. MUDr. Šimík je ochoten převzít funkci předsedy ČSČK. Nábor členů bude prováděn za pomoci KSČ a Výboru žen.

Různé: S. Zrubková podává zprávu z aktivu předsedkyň Výboru žen, hlavním úkolem bude boj za světový mír. Pak hovoří o těžké bytové situaci paní učitelky s. Stavařské a žádá o přidělení bytu. S. Šostý odpovídá, že je to velmi těžké, byty potřebné velikosti nejsou k dispozici. S. Žižková hovoří o těžkostech zdejší střední školy, která je nedostačující. Byla v této záležitosti jednat se s. Mazákem na JNV, ale bez naděje na zlepšení. S. Vojtovič předkládá žádost pana Vašuta o postavení hrobky. Schváleno, ale musí ještě projednat technická komise.

Na závěr schůze požádal předseda přítomné, aby se zúčastnili večera Petra Bezruče v hostinci U lípy a rozhlasové besedy v sále hostince U Chlupatého.

Komentář HN: Při komentování těchto události se v myšlenkách vracím do tehdejší doby, bylo mi 17 let a měl jsem pochopitelně jiné starosti než tehdejší členové Obvodní rady. Přesto si vybavuji podobu některých tehdejších místních funkcionářů a dokonce mám i útržkovité vzpomínky na tu dobu.  S odstupem těch let nyní s dnešního pohledu soudím, že naši předci „to mysleli dobře“ a netušili to, co víme my o dalším vývoji naší společnosti. Proto je nesuďme příliš přísně.

2. 12. 2016     V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma