Navigace: Vladimír Slavík > Územní plán > 17.12.2018: Usnesení rady č. 2/61

17.12.2018: Usnesení rady č. 2/61

Usnesení Rady č. 2/61

Na svém zasedání dne 28. 11. 2018 přijala RMOb Hrabová (Trávníček,  Kopitzová, Skalský, Dolejška, Orkáč) následující usnesení:

 Rada bere na vědomí

a) informaci útvaru hlavního architekta a stavebného řádu Magistrátu města Ostravy ze dne 7. 11. 2018 o započetí přípravy zprávy o uplatňování Územního plánu Ostravy,

b) žádost o sdělení, zda nedošlo v městském obvodu Hrabová ke změně podmínek  k nepředpokládaným negativním dopadům na udržitelný rozvoj v území,

c) žádost o sdělení informací či záměrů, které by mohly ovlivnit základní koncepci platného ÚPO, nebo které by vyvolaly potřeby změny územního plánu,

d) žádost o názor na zastavitelné plochy z pohledu reálného zastavění.

 Územní plán pokládám za  základ pří úvahách o infrastruktuře, zástavbě a dalších aktivitách na území obce. Pro Hrabovou je v tomto směru rozhodující  současně platný Územní plán města Ostravy.

Takže uvedenou  iniciativu ÚHA města považuji za velmi významnou a měla by následovat ze strany MOb patřičná odezva.

Především  důkladné a všestranné posouzení, zda současně platný územní plán odpovídá představám Hrabové o dalším rozvoji naší obce.  Konkrétně je nutno prozkoumat, zda akce, konkretizované ve Strategickém plánu Hrabové jsou v souladu s ÚP.

Pak by mělo následovat setkání  vedení obce s představiteli  Útvaru hlavního architekta města Ostravy.  Osobní setkání jsou velmi významná, protože umožňují  si navzájem vysvětlit různé okolnosti,což   prostřednictvím písemného styku  není možné.  Takto vzniklé osobní vazby jsou velice cenné. I zde mě napadá lidová moudrost, že „ďábel je ukryt v maličkostech“.  Věřím, že někteří mí čtenáři ví, o čem je řeč.

Z mého pohledu  staršího občana Hrabové má současný územní plán tři hlavní  problémy:

1. Budoucí  Jižní tangenta. Je napojena na Paskovskou ulici v prostoru mezi Statkem a bývalým Dolem Paskov, vede po levém břehu Ostravice přes bývalé území haldy VŽKG, pokračuje mostem přes Ostravici a je napojena na rozšířenou Frýdeckou ulici.  Po její realizaci vznikne nová velmi frekventovaná dopravní komunikace, která oddělí  jižní část Hrabové od řeky Ostravice.  Z Hrabové se stane sídliště, ohraničené ze západní strany dálnici  Místeckou a ze strany  východní  Jižní tangentou. V zájmu naší obce by bylo  prospěšné přemístění Jižní tangenty na pravý břeh Ostravíce.

2. Celkové zastavitelné plochy. Napočítal jsem jich v ÚP cca 62 ha. Na těchto pozemcích   bude možno v budoucnu postavit cca 600 RD, což se mi jeví jako neúměrné, protože pak z Hrabové vznikne „panelák naležato“.  Bylo by žádoucí zredukovat tyto plochy na nezbytné minimum.

3. Další osudy  oblasti Pilíků.  Tyto prostory  jsou určeny v ÚP s využitím buď jako vodní plocha nebo jako les. Bohužel územní plán neřeší to nejdůležitější, dopravní spojení s okolím.

Takže to by byly problémy, kteréby se  nyní v souvislosti s územním plánem řešit.

17. 12. 2018     V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma