Navigace: Vladimír Slavík > Vodní toky > 21.8.2019: Řeka Ostravice v roce 1949

21.8.2019: Řeka Ostravice v roce 1949

Řeka Ostravice v roce 1949

Bylo mi tehdy 14 let a bydleli jsme na Šídlovci. O prázdninách  většina dětí zůstávala  doma. Při dobrém počasí se vyjíždělo na výlety do nejbližšího okolí.  Dopravním prostředkem u kluků i děvčat bylo jízdní kolo.

Na Ostravici za účelem koupání se jelo po dnešní Mlynářské a dále po pěšince  kolem potoka „Dunaj“ a ž k železnému mostu. Tam začínala Vrbina. Rostly zde  vesměs listnaté stromy, jako olše, duby, lípy buky a habry. Mezi nimi různé keře,  hlavně šípky a ostružiny.  Bylo tam několik  palouků s  jemným  říčním pískem. Na nich  jsme se usídlili, rozložili  „deky“  a  vyrazili se koupat.

Tehdejším „koupalištěm“  byl  Starý splav.  Po kluzkých fošnách jsme se opatrně přiblížili až na okraj  a pak následoval skok  „po hlavě“ do hluboké vody. To se opakovalo mnohokrát.  Zpestřením koupání  byl pobyt za vodní clonou splavu.

V poledne jsme snědli svačinku a pokračovali v zábavě.  Někdy se rozdělal i ohníček a opekával  suchý chleba. Někdy i žabí stehna a drobné rybičky.   Dnešní špekáčky tehdy neexistovaly.

K večeru jsem se vypravili nazpět do svých domovů. Někdy i dříve. To tehdy, kdy se zhoršilo počasí.

Vzpomněl jsem si na tyto zážitky  při současné diskusi o plánované  Jižní tangentě. Její trasa vede přes bývalou  Vrbinu.

Pochopitelně dnes ani Vrbina ani Ostravice není rekreační zónou Hrabové.  Ale nic není vyloučeno. Umím si představit  v budoucnu takovou úpravu řeky Ostravice, že zde vznikne rekreační zóna s možností  koupání, vodních sportů a odpočinku.  Možná i písečná pláž. Základem je dostatek čisté vody, a ta zde nyní  existuje.

Ale po vybudování Jižní tangenty budou tyto možnosti nenávratně ztraceny.  Silniční násep o výšce cca 4 m oddělí  navždy  řeku Ostravici od Hrabové.   Také zanikne i  cyklostezka, spojující  přes lávku s kyslíkovodem  oba břehy  řeky.

Má tato situace řešení? Ano, má. Je nutno vyvinout veškeré úsilí  k tomu, aby se trasa Jižní tangenty přesunula na protější břeh Ostravice.

21. 8. 2019      V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma