Navigace: Vladimír Slavík > Vodní toky > 25.10. 2022: Zájem o odlehčovací kanál Ščučí

25.10. 2022: Zájem o odlehčovací kanál Ščučí

Zájem o odlehčovací kanál Ščučí

 Nový místostarosta, pan  Ing. Orkáč, projevil hned v první dny  svého působení v této funkci zájem o odlehčovaci kanál Ščučí. Pro mne je to  příjemné překvapení. Bydlím totiž v blízkosti  tohoto kanálu, a čekám již 20 let na slibovanou úpravu, která má odstranit jeho nedostatky.

Na Nástěnce Hrabova.info jsem si přečetl jeho dopis paní Ing. Šochmanové, referentce odboru stavebně správního ÚMOb Hrabová:

Dobrý den,

 chtěl bych Vás požádat o soupis aktuálních informací ohledně odlehčovacího kanálu Ščučí.

1) V jakém stavu je stavební povolení.

2) Na co se čeká.

3) Jak se k tomu staví DIAMO (termín realizace, financování).

4) Máte nějakou dokumentaci k zaslání? Situační výkres atd.

Děkuji moc.

Jaké jsou problémy s tímto kanálem­? Ještě v době reálného socialismu byly obavy z poklesu terénu na jihu Hrabové následkem důlní činnosti Dolu Paskov a s následným vznikem bezodtokových lagun. Byla  proto v letech 1989 – 90 provedena úprava potoka Ščučí (vyvýšení dna)  a postaven  propojovací (odlehčovací)  kanál s odvodem vody do Ostravice.  Pokles terénu však nenastal a provedené úpravy způsobily zvýšení hladiny spodních vod v  okolí potoka Ščučí i v okolí odlehčovacího kanálu.  Následkem toho jsou sklepy zdejších  RD při deštích zatápěny vodou, na zahradách a polích se tvoří kaluže. Tak tomu je již mnoho let, a náprava v nedohlednu.  

V záležitosti rekonstrukce tohoto kanálu jsem za posledních 10  let shromáždil mnoho dokumentů. Mezi nimi je znalecký posudek z roku 1995 o konstrukčních a stavebních závadách této stavby,  rozhodnutí o nutnosti „zkapacitnění“ kanálu jehož autorem je s.p. Diamo, informace o projektové dokumentaci rekonstrukce (zpracoval Hutní projekt v roce 2012), závěr zjišťovacího řízení EIA z roku 2013  (zpracoval KÚ MS kraje),  dokumentaci o územním řízení z roku 2014 (zpracoval MMO), zařazení tohoto projektu mezi „sanačně-rekultivační stavby“ s.p. DIAMO v roce 2021, a  také korespondenci s Magistrátem města Ostravy, s Povodím Odry, s KÚ MS kraje, s DIAMO, s.p. a  obsáhlá korespondence  s ÚMOb Hrabová. Z tohoto úřadu dostávám na mé žádosti o informace odpovědi, že jsou potíže s výkupem pozemků, se spolupráci s orgány MMO, a že jde o investiční akci DIAMO, kterou nemůžeme ovlivnit.

Jsem přesvědčen, že nové vedení Hrabové „pohne“ i s touto záležitostí, a ještě se dočkám toho, že i sklep RD na Slínové ulici č. 8/317 bude suchý. Stejně, jak tomu bylo před rokem  1990.

25. 10. 2022    V.S.

 

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma