Navigace: Vladimír Slavík > Výstavba a doprava > 5.5.2016: Lávka přes Ostravici

5.5.2016: Lávka přes Ostravici

 

Tak jsme se konečně dočkali. ČSSD Hrabová a ODS Hrabová splnili svůj dlouhodobý volební  program a  občanům Hrabové se umožní  přechod „suchou nohou“  v jižní části obce na území Vratimova. Předpokládá se, že zájemci o tento přechod budou hlavně cyklisté. Po přejezdu lávky budou pokračovat asi většinou směrem do Beskyd.  Do Vratimova to mají blíže po Mostní.

Vnucuje se ale otázka, jak se dostanou cyklisté  příkladně ze Šídlovce  k této  lávce?  V úvahu připadá pouze Paskovská, ale při současném provozním zatížení této komunikace to je velmi nebezpečné. Snad se to zlepší v budoucnu, po výstavbě Prodloužené Mostní.

Zajímalo mě, jak byla tato akce finančně náročná, kdo ji financoval a zda se počítá s tím, že cyklisté budou moci pokračovat ve své jízdě z Vratimova  přes Pilíky dále do lidnatých sídlišť v Ostravě- Jihu. Nebo naopak, což přichází asi více v úvahu. Bylo by to atraktivní především  pro cyklisty  z uvedeného městského obvodu, a ještě navíc by navštívili Evropsky významnou lokalitu Pilíky.

Z magistrátu města Ostravy, odboru dopravy,  jsem dostal následující odpověď:

„Nově přistavené lávky přes řeku Ostravici v Ostravě-Hrabové byly zbudovány nákladem 11 807 tis. Kč a na stavbě se podílely Město Vratimov, statutární město Ostrava (SMO) a Městský obvod Hrabová. Každý z účastníků přispěl na realizaci jednou třetinou nákladů.  O vedení cyklistické stezsky přes lokalitu Pilíky v současné době SMO neuvažuje.“

Takže Hrabová přispěla na lávku částkou 3,9 mil Kč a k tomu ještě nutno připočíst  423 tis. Kč  za dokumentaci, kterou  Hrabová zaplatila již  v r. 2013. Tedy celkem přes  4,3 milionů Kč. Celkem slušné peníze. Snad si to Hrabová může dovolit.  Asi ano, naši  zastupitelé proti tomu neprotestovali.

5. 5. 2016   V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma