Navigace: Vladimír Slavík > Z historie Hrabové a okolních obcí > 29.11.2020: Naše obec před 1.sv. válkou (96)

29.11.2020: Naše obec před 1.sv. válkou (96)

Naše obec (96)

Zasedání obecního výboru 27. dubna 1913.

Přítomno 18 členů. Schůzi řídil starosta Ludvík Staněk, zapisoval Fr. Bartoník.

-Pan starosta podává zprávu, že oba obecní býci jsou velmi těžcí, je nutno jednoho prodat a koupit mladšího. Na nákup nového býka bude obci poskytnuta subvence. Prodej býka zajistí p. Kudělka, Raška, Vogt, Kaloč. Nákup nového býka ve Staré Bělé zajistí pan starosta a p. Chlupatý.

-Ve Staré Bělé má se stavět nová elektrárna a Hrabová má sdělit, jestli bude mít zájem o odběr el. proudu. Po debatě bylo usneseno odpovědět takto: Obecní výbor pokládá stavbu české elektrárny za správnou akci. Ale je potřebné vytvořit Svaz  všech obcí, které mají o elektřinu zájem. Tento Svaz bude pak jednotně  jednat o podmínkách dodávek elektřiny pro  všechny obce. Bude proto opět vybídnut předseda Hospodářského spolku k vytvoření tohoto Svazu.

-Podána zpráva o  geometrickém proměření obecní cesty mezi rybníky Hurt a Šajer. Pastva na této cestě se pronajímá p. Karlu Olšanskému z č. 120 za 7 K ročně.

-Podána zpráva o novém proměření cesty mezi hřbitovem a rybníkem. Zjištěno, že mezi touto cestou a hřbitovem jest  pruh země, která  ještě stále patří dědicům Držonkovým. Zodpovědnost za  tyto nepřesnosti má úřední geometr p. Pařík. Přítomný poručník  dědiců Držonkových p. Rudolf Černý souhlasí s odprodejem tohoto pozemku obci za cenu 460 K za každou měřici. Souhlas s tím ještě musí učinit poručnický soud. O koupi tohoto pozemku  se postará p. Černý a p. starosta.

-Právo domovské uděleno p. Janu Opělovi, nar. v Palkovicích a žijícímu v Hrabové již 12 let.

-Vzato na vědomí, že domovské právo v Hrabové mají dvojčata Jaromír a Jaroslav Hranický, narozeni v únoru t. r. Jsou to děti zemřelého a do Hrabové příslušného Fr. Hrabovského a jeho manželky Františky Hrabovské, nyní vdovy.

-Vzat na vědomí výnos Zemského výboru, aby bylo provedeno úřední proměření všech obecních pozemků a provedeno přesné označení a evidence jejich hranic.

-Na žádost Marie Kopkové z Příbora o příspěvek na výchovu dětí Jana Linharta usneseno zjistit podrobnosti o majetkových poměrech žadatelky a o příspěvku rozhodnout později.

Komentář HN: Pro dnešního čtenáře těchto zápisů je úsměvná problematika obecních býků. Opět o nich bylo jednáno, a to velmi podrobně. Tuším, že hlavním motivem byla tehdejší (asi vydatná) státní dotace na jejich nákup. Tak proč dobře  neprodat (prý příliš těžkého) staršího  býka a nekoupit s finančním přispěním státu nového?

29.11.2020       V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma