Navigace: Vladimír Slavík > Z historie Hrabové a okolních obcí > Co se stalo 29. listopadu 1267

Co se stalo 29. listopadu 1267

 

V publikaci „Historie obce Hrabová“ (editor Martin Slepička) jsem si na str. 12 přečetl:

„Otázka první písemné zmínky o Hrabové doposud vyvolává mezi badateli i samotnými občany Hrabové řadu nejasností. Dle našeho názoru lze souhlasit se staronovou tezí, že nejstarší zmínku o Hrabové můžeme nalézt již v testamentu olomouckého biskupa ze Schauenburku  z 29. listopadu 1267“.

Součásti této závěti je i seznam majetku biskupství včetně  vesnice Grabowa.

Dlouho nikdo nepochyboval, že ctihodný biskup měl na mysli současnou Hrabovou, ležící mezi Paskovem a Ostravou. 

Tak je to napsáno v kronice Hrabové, sepsané v roce 1922 tehdejším místním kronikářem Zdeňkem Olivou. Tak je to napsáno v publikaci „Dějiny Ostravy“ z roku 1967.

Pak ale někteří historikové se snažili tento výklad zpochybnit a vesnici  Grabowa ztotožňovali  s osadou „Hrachovec“ u Valašského Meziříčí.

Konečný verdikt nad tímto sporem byl vynesen na konferenci historiků, která se uskutečnila 12. října 2017 v Rožnově pod Radhoštěm.  Výsledky jednání byly zveřejněny  v časopise Spektrum Rožnovska pod názvem „Historici rozbili mýtus“. Bylo konstatováno, že ves Grabowa, zmiňovaná v závěti biskupa z roku 1267 je dnešní Hrabová u Ostravy. Takže podle nejnovějších bádání dnes, 29. listopadu 2018,  uplynulo 751 let od první písemné zmínky o existenci naší obce.

Živě si představuji našeho biskupa, jak ve svém příbytku v Olomouci diktuje písaři testament  a příští den vyjíždí v čele svého vojska do války proti pohanským Prusům. Konec listopadu je volen záměrně, úroda je sklizena a první mrazíky zpevnily povrch tehdejších komunikací.

Výprava však nebyla příliš úspěšná a v únoru následujícího roku se biskup vrátil živ a zdráv nazpět do Olomouce a chopil se opět vlády nad svými državami včetně vsi Grabowa. Svou moc a své jmění pak ještě rozšiřoval dalších 13 let, než v roce 1281 ve věku cca 60 let zemřel.

Pro většinu občanů Hrabové, které zajímá minulost naší obce,  jsou argumenty současných historiků přesvědčivé.  Někteří  konzervativní  místní občané  však stále  preferují datum 2. srpna 1297 a poukazují na listinu, řešící pozemkové spory o hranici na řece Ostravici. I v této listině se uvádí název  Hrabová. Takže podle těchto několika jedinců si letos připomínáme ne 751, ale  721 let od první písemné zmínky o existenci Hrabové. Vůbec nechápu, proč tak činí.

Tyto názory by se  měly  s konečnou platností sjednotit. A to i z praktických důvodů. Jaké numero se uvede na plakátech při nejbližších jubilejních oslavách „vzniku“ Hrabové?

29. 11. 2018     V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma